Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αμερικανικά UCAVs Πάνω από την Βαγδάτη 

 

Την παρουσία τους, έστω και πολύ καθυστερημένα, κάνουν οι Αμερικανοί εδώ και 24-48 ώρες πάνω από την Βαγδάτη πετώντας Μη Επανδρωμένα Μαχητικά Αεροσκάφη (UCAVs, Unarmed Combat Vehicles).
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το AFP αυτό συμβαίνει, όπως γράψαψε, τις τελευταίες 24-48 ώρες, προκειμένου να προστατευθεί το διπλωματικό προσωπικό καθώς επίσης και οι στρατιώτες που βρίσκονται στην Βαγδάτη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο, που λένε, καθώς για να βομβαρδιστούν οι θέσεις της ISIS θα πρέπει να έχει δώσει την συγκατάθεσή του ο.... Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος απ'ότι φαίνεται δεν έχει καμία διάθεση να κάνει κάτι τέτοιο (εκτός κι αν φύγει ο Αλ-Μαλίκι).
Εκτός από τα Μη Επανδρωμένα, αναγνωριστικές πτήσει πραγματοποιούνται και από άλλα αεροσκάφη μερικά εκ των οποίων είναι F-18, τα οποία επιχειρούν από το τελευταίο της κλάσης Νίμιτς αεροπλανοφόρο, George H.W Bush, το οποίο βρίσκεται στον κόλπο. Σύμφωνα με πηγές, στο έδαφος βρίσκονται γύρω στα 500 άτομα προσωπικό, τα οποία προέρχονται από δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και πρόσφατα αφιχθέντες 180 Στρατιωτικοί Σύμβουλοι. Τα Jets πραγματοποιούν γύρω στις 30-35 αναγνωριστικές πτήσεις την ημέρα, προκειμένου (υποτίθεται) να περισυλλέξουν πληροφορίες για την ISIS. Αν σε κανέναν μήνα δεν έχει πέσει ο Αλ-Μαλίκι και βρίσκονται ακόμα εκεί, πάλι πληροφορίες θα λένε πως μαζεύουν.

Εν τω μεταξύ φαίνεται πως "ζήλεψαν" το επιχειρησιακό κέντρο που έχει στήσει ο Ιρανός αρχηγός των Al-Quds στο Ιράκ, Σολειμάνι (όπως γράψαμε εδώ ) και θέλουν να κάνουν και αυτοί το ίδιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα μάλιστα, στήνοντας το δικό τους κοινό υπηρεσιακό κέντρο με τους Ιρακινούς, το οποίο αναμένεται να αριθμεί 90 άτομα προσωπικό. Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον τα δύο υπηρεσιακά κέντρα (των Αμερικανών και των Ιρανών) θα συνεργαστούν και υπό ποίες προυποθέσεις, αλλά σίγουρα, επιχειρησιακά τουλάχιστον, ενδεχομένως να υπάρξουν στιγμές αλληλοκάλυψης.

Φυσικά όλα αυτά αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να επέμβουν, αφού πρώτα ο Αλ-Μαλίκι παραιτηθεί (κάτι το οποίο το Ιράν δεν το επιθυμεί).

Άμυνα-Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here