Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Καθηλώνεται προσωρινά ο στόλος των F-35A Lightning II

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε μαχητικό F-35A Lightning II κατά την απογείωση του για προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καθήλωση τον στόλο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Λίγο αργότερα όμως, μεταδιδόταν ότι θα υπήρχε καθήλωση για τα 45 μαχητικά F-35A, ενώ εκπρόσωπος της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) δήλωσε, ότι αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων των F-35A για προληπτικούς λόγους, μέχρι να αποφασιστεί πως οι πτήσεις μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου με ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο F-35A ίσως παραμένει ακόμα στον διάδρομο της αεροπορικής βάσης Eglin, στη Φλόριντα, καθώς ειδικοί της επιτροπής διερεύνησης που συνέστησε η Αεροπορία των ΗΠΑ ερευνούν τα αίτια. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου προγράμματος F-35 είναι πιθανό μία προκαταρκτική έκθεση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (23-30 Ιουνίου), αλλά η μηχανολογική ανάλυση των δεδομένων θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Επίσης, το ατύχημα δεν πρόκειται να επηρεάσει την προγραμματισμένη μετάβαση δύο F-35B Lightning II στη Βρετανία για συμμετοχή στη διεθνή αεροπορική έκθεση του Farnborough 2014 και την επίσης διεθνή αεροπορική επίδειξη Royal International Air Tattoo (RIAT) 2014.
Ας σημειωθεί ότι τόσο το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ όσο και η κατασκευάστρια Lockheed Martin θεωρούν τη μετάβαση και εμφάνιση των δύο F-35B στη Βρετανία, που θα αποτελέσει και την πρώτη πτητική εμφάνιση του μαχητικού εκτός ΗΠΑ, ως σημαντικό ορόσημο, σε ένα πρόγραμμα όπου οι πωλήσεις σε εξαγωγικούς πελάτες έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here