Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Βάπτισμα Πυρός" για τις stealth φρεγάτες της Ρωσίας: Στο πόδι ο Βρετανικός Στόλος!

 


Συναγερμός χτύπησε στις 19 του μήνα όπως μεταδίδει το Russia Today στο Βρετανικό πολεμικό ναυτικό, όταν ένα "περίεργο" πολεμικό σκάφος έκανε την εμφάνισή του έξω από τις ακτές της Δανίας. Τελικά δεν ήταν "Αγνώστου Ταυτότητος Πλωτό Αντικείμενο", αλλά μια εκ των νέων stealth φρεγατών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλάσης Steregushchy.

Συγκεκριμένα το HMS Montrose (Type 23), έπλευσε εσπευσμένα έξω από τις ακτές της Δανίας προκειμένου να ανιχνεύσει το άγνωστο στοιχείο το οποίο παρουσιάστηκε στο ραντάρ. Κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες με ανέμους να πνέουν μέχρι και 30 κόμβους, το πλήρωμα είδε με τα μάτια του το νέο απόκτημα του Ρωσικού στόλου, την φρεγάτα Soobrazitelny (Project 20381). Ήταν η πρώτη φορά που το πλήρωμα είχε την ευκαιρία να δει Ρωσικό πολεμικό από τόσο μικρή απόσταση και σίγουρα η έκπληξή τους θα διαρκέσει για καιρό ακόμα. Έτσι είναι όταν "συγκρούεσαι με την πραγματικότητα". Η Ρωσία μπορεί να μην είναι ναυτική χώρα όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, εντούτοις τις συγκεκριμένες φρεγάτες θα τις ζήλευε ακόμα και το ΝΑΤΟ.

Και καθώς οι Βρετανοί είχαν τα μάτια τους στραμμένα στην φρεγάτα, ένα Ρωσικό ΑΦΝΣ (Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας) IL-20 "Coot" έφερνε βόλτες το Montrose εξετάζοντας το ηλεκτρονικό του ίχνος.

Οι Type 23 φρεγάτες των Βρετανών είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Seawolf και Harpoon και φέρουν επίσης τορπίλες Sting Ray.

 Οι Κορβέττες τύπου Steregushchy, στην οποία ανήκει και το Soobrazitelny, είναι οι διάδοχες των Κορβεττών Grisha και μπορούν να αναλάβουν μια ποικιλία αποστολών από περιπολίες ακτών μέχρι και Ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Μπορούν να εμπλέξουν ναυτικούς στόχους (σκάφη επιφανείας και Υποβρύχια), χερσαίους (επάκτιες πυροβολαρχίες) και αεροπορικούς. Συγκεκριμένα το Soobrazitelny παραδόθηκε στην Ρωσική Ομοσπονδία τον Ιούλιο του 2011 και είναι το δεύτερο πλοίο του τύπου. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα Boyky, Sovershenny, Stoyky και Gromky (Η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2012). Ο εξαγωγικός τύπος του πλοίου είναι οι Κορβέττες κλάσης Tiger, δύο εκ των οποίων έχει ήδη παραγγείλει η Αλγερία.



Οι Steregushchy είναι εξοπλισμένες με μια πληθώρα πυραύλων, το Russia Today αναφέρεται στον αντιπλοικό X-35 (NATO SS-N-25 Switchblade) Uran, στους Α/Α Redut και στις τορπίλες Paket-NK. Το Naval Technology αναφέρει πως στην περίπτωση του Soobrazitelny το Redut αντικατέστησε τα δύο Α/Α Kashtan τα οποία φέρει το πρώτο πλοίο του τύπου (η ομώνυμη Steregushchy). Το πλοίο μεταφέρει επίσης και πυραύλους τύπου Kh-35 καθώς επίσης και 3Μ-54 Klub. Το κυρίως πυροβόλο είναι το Arsenal A-190 των 100 mm. Υπάρχουν επίσης και δύο "εξάκανα" ΑΚ-630 Μ των 30 mm, τα οποία βάλλουν με ταχύτητα 5,000 βολες ανά λεπτό και έχουν βεληνεκές μέχρι και 5,000 μέτρα. 

Το πλοίο διαθέτει και πρύμνια θέση για από-προσνείωση ε/π τύπου Ka-27 (όπως αναφέρει το Naval Technology), το οποίο ενδεχομένως να αντικαθίσταται από τα καινούρια τύπου Ka-50/52 Alligator.

Το σίγουρο είναι πως η Ρωσία έχει και άλλους "άσσους στο μανίκι" και όσοι δεν είναι προετοιμασμένοι καλύτερα να αρχίσουν να προετοιμάζονται διότι η "καραμέλα" πως τάχα η Ρωσία δεν μπορεί να παρατάξει συμβατικές δυνάμεις αντίστοιχες του ΝΑΤΟ, έχει πλέον "παλιώσει"!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here