Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ρωσία: «Σιγοβράζει» εσωτερικός πόλεμος κατασκόπων;

 Η διαφθορά και τα σκάνδαλα δεν είναι κάτι το καινούργιο στη ρωσική αστυνομία και γενικά στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας αυτής. Συνήθως η έρευνα για την διαλεύκανση των σκανδάλων αυτών δεν καταλήγει πουθενά. Ορισμένες όμως φορές οδηγεί στον θάνατο. Αυτή ήταν και η περίπτωση του Ρώσου υποστρατήγου Μπορίς Κολεσνίκοφ, ο οποίος κατηγορείτο για διαφθορά και, ξεφεύγοντας από την προσοχή των φρουρών του, αυτοκτόνησε.

 ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Ο προφανώς ένοχος Κολεσνίκοφ, προτίμησε την αυτοκτονία από την ατίμωση και τη φυλάκιση, με ό,τι η τελευταία συνεπάγεται για έναν πρώην αστυνομικό που ξαφνικά βρίσκεται πίσω από τα σίδερα, μαζί με τους κρατουμένους, πολλούς από τους οποίους ο ίδιος οδήγησε στη φυλακή. Ο Κολεσνίκοφ είχε.....
άλλωστε επιχειρήσει να βάλει τέρμα στη ζωή του, άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του. Με τον θάνατό του πάντως η υπόθεση διαφθοράς στην οποία ήταν αναμεμιγμένος έκλεισε.
Ο Κολεσνίκοφ δεν ήταν ένας τυχαίος υποστράτηγος της ρωσικής αστυνομίας. Ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ασφαλείας κατά της Διαφθοράς του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, γνωστή με το ακρωνύμιο GUEBiPK. Από τον Φεβρουάριο η εν λόγω διεύθυνση αποτελεί το επίκεντρο ενός σκανδάλου, στο οποίο ενεπλάκησαν τόσο ο Κολενσίκοφ, όσο και ο διευθυντής του, αντιστράτηγος Ντενίς Σουγκρομπόφ, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί.

Το κατηγορητήριο για τους δύο ανωτάτους αξιωματικούς περιελάμβανε βαρύτατες κατηγορίες, όπως παρακολουθήσεις, δωροδοκίες και εκβιασμούς. Ο Κολεσνίκοφ, συγκεκριμένα, κατηγορείτο, ότι είχε παγιδεύσει συνομιλίες ενός αξιωματικού της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, με σκοπό να τον εκβιάσει.
Οι εκβιασμοί όμως είναι τόσο συνήθεις εντός των ρωσικών υπηρεσιών, που δεν θα χρειαζόταν να συσταθεί ειδική ανακριτική επιτροπή, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα στελέχη για την περίπτωση Κολεσνίκοφ. Υπήρξαν άλλωστε, ακόμα και περιπτώσεις που και τα μέλη ερευνητικών επιτροπών πούλησαν την σιωπή τους, έναντι υψηλής αμοιβής.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση κάτι άλλο συνέβη, που ελάχιστη σχέση έχει με το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση ήταν η ισχύς και το χρήμα. Η δίωξη κατά του Κολεσνίκοφ και του προϊσταμένου του, έχουν να κάνουν με την ίδια τη διεύθυνση, ή σωστότερα, με το ποιος θα αναλάβει τις τύχες της, μετά τον αποκεφαλισμό της ηγεσίας της.
Όπως αποκαλύπτεται σιγά – σιγά, οι κατηγορίες για απάτη, διαφθορά και άλλα οικονομικά εγκλήματα, έχουν καταστεί ο πλέον πρόσφορος τρόπος ελέγχου της ρωσικής διοίκησης από το Κρεμλίνο. Αποτελεί δε παράλληλα τον προσφορότερο τρόπο «απαλλαγής» συγκεκριμένων υπηρεσιών από «περιττά» περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία καταλήγουν αλλού.
Η διεύθυνση που υπηρετούσε ο μακαρίτης Κολεσνίκοφ αποτελεί, εν δυνάμει πολιτικό περιουσιακό στοιχείο μεγάλης σπουδαιότητας, αφού υποτίθεται ότι ελέγχει τα οικονομικά εγκλήματα και μπορεί να στοχοποιήσει τον οποιοδήποτε, κατά το δοκούν.
Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο Κρεμλίνο, αφού μπορεί να κάνει για λογαριασμό του όλη τη «βρώμικη» δουλειά, περίπου με τον τρόπο που οι Γιακόντα και Μπέρια εξαφάνιζαν, νομιμοφρόνως, τους αντιπάλους του Στάλιν, για να εξαφανιστούν, κατόπιν και οι ίδιοι.
Η πτώση του Κολεσνίκοφ είναι πιθανότατα ένα παιγνίδι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και για την ακρίβεια της διαδόχου της KGB, της FSB, με σκοπό να αναλάβει η ίδια των έλεγχο της διεύθυνσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σκοπός της FSB, όπως της παλιάς NKVD και της KGB, είναι να μονοπωλήσει κάθε υπηρεσία ελέγχου, προς όφελος των διοικούντων το Κρεμλίνο. Μετά δε την εκκαθάριση της GUEBiPK, στη θέση του Κολεσνίκοφ τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Σεργκέι Σολοπόφ, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ.
Η όλη υπόθεση φαίνεται να συνδέεται με την προτροπή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία της FSB, τον περασμένο Απρίλιο, να φροντίσουν, ώστε η υπηρεσία να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δίωξη ατόμων που επιχειρούν να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία, ή να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα.
Νέος διευθυντής της GUEBiPK τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Ντμίτρι Μιρόνοφ. Ο Μιρόνοφ, μόλις το 2013 φόρεσε για πρώτη φορά την στολή του αστυνομικού. Μέχρι τότε ανήκε στην FSB, προερχόμενος, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος, από τις τάξεις της διαβόητης KGB.
Αυτή τη στιγμή άλλη μια διένεξη υπάρχει μεταξύ των ρωσικών υπηρεσιών. Η GRU, η υπηρεσία πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων, προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση στην Ουκρανία για να προλάβει τον παραγκωνισμό της από την FSB. Το ίδιο ισχύει για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού.
Η FSB ενδυναμώνεται συνεχώς, υποκαθιστώντας τις άλλες υπηρεσίες, σε βαθμό που τις καθιστά αχρείαστες. Σε όλο αυτό το πλέγμα εξουσίας, υπάρχουν μυριάδες από προσωπικά φέουδα και προσωπικά ενδιαφέροντα, επιπλέον.
Το 2007 είχε ξεσπάσει πραγματικός πόλεμος μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, που για να σταματήσει χρειάστηκε η προσωπική επέμβαση του Πούτιν. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που το Κρεμλίνο δεν επιθυμούσε ήταν ένας νέος σιωπηρός πόλεμος, μεταξύ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψει ποτέ η υπόθεση Κολεσνίκοφ να φτάσει ενώπιον του ακροατηρίου. Ο θάνατος του Κολεσνίκοφ, είναι τραγικός για τους οικείους του, αλλά βολεύει .





πηγη defence-point

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here