Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ουκρανία: Ανοιχτή επιστολή στον Πούτιν πρώην πρόεδροι…

«Σταματήστε την επιθετικότητα, είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις»! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα, και Βίκτορ Γιούστσενκο.
Την ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης έκανε στις 22 Ιουνίου ο Κραβτσούκ, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στο Κίεβο, την ημέρα μνήμης για τους στρατιώτες
που έχει χάσει η χώρα στους πολέμους… Οι υπογράφοντες τονίζουν την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ειρήνευσης του σημερινού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Οι πρώην πρόεδροι δεν κρύβουν στην επιστολή την πεποίθησή τους, ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ουκρανίας και πέραν της προσάρτησης της Κριμαίας, στηρίζει τους Ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Κούτσμα από την πλευρά του, αναγνωρίζει ότι δεν θα έχει τύχη οποιαδήποτε ειρηνευτική πρόταση, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος καλωσόρισε την πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος «Ουκρανική Επιλογή», Βίκτορ Μεντβέντσουκ, να ξεκινήσει κάποιες αρχικές επαφές με τους Ρωσόφωνους στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ. Το κόμμα αυτό υποστηρίζει την μετατροπή της Ουκρανίας σε ομοσπονδία, κάτι που επιθυμούν και οι Ρώσοι,
Εντύπωση προκαλούν τα θερμά λόγια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ για τον Μεντβέντσουκ. Ανέφερε, ότι χαίρει εκτίμησης και στο Κίεβο και στη Δύση, δίνοντας την αίσθηση ότι η ρωσική πλευρά θα ήταν διατεθειμένη να συναινέσει στην ανάθεση στο συγκεκριμένο πρόσωπο ενός είδους μεσολαβητικού ρόλου.
Φαίνεται όμως να τον αποδέχονται και οι Ρωσόφωνοι, αφού φέρονται αν του έχουν δώσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το «πράσινο φως» να συνομιλήσει με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE: Organization for Security and Cooperation in Europe).
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ήδη μεσολαβεί για την έναρξη συνομιλιών της κυβέρνησης του Κιέβου με τους Ρωσόφωνους, υπό την αιγίδα του OSCE. Κινητικότητα υπάρχει. Το θέμα είναι να οριστικοποιηθούν τα τυπικά – αλλά τόσο ουσιαστικά όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη – ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης


πηγη  defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here