Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Το σχέδιο  για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

Κίεβο 
Σχέδιο για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία παρουσίασε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, το οποίο προβλέπει αφοπλισμό των φιλορωσικών μονάδων, «αποκέντρωση» των πολιτικών δομών και δυνατότητα φυγής στο εξωτερικό όσων «δεν έχουν τελέσει σοβαρά εγκλήματα». 

Η υποδοχή που θα έχει το σχέδιο, την στήριξη της Μόσχας στο οποίο ζήτησε το Κίεβο, είναι αβέβαιη. Την σκιά της στη νέα απόπειρα ρίχνει τόσο η ενίσχυση ρωσικών δυνάμεων κοντά στη μεθόριο όσο και οι εντεινόμενες συγκρούσεις με τους ενόπλους.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η ουκρανική προεδρία παρουσίασε σχέδιο 14 σημείων. Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει αφοπλισμό των φιλορωσικών ομάδων στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για «αποκέντρωση» των πολιτικών δομών στις ανατολικές επαρχίες.

Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης περιορισμένη ασυλία σε όσα μέλη των φιλορωσικών δυνάμεων θέλουν να φύγουν από τη χώρα και δεν έχουν τελέσει «σοβαρά εγκλήματα». Δεν περιλαμβάνονται διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των φιλορωσικών δυνάμεων, τις οποίες το Κίεβο χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Το προηγούμενο βράδυ, ο Ποροσένκο είχε τηλεφωνήσει στον ρώσο πρόεδρο για να συζητήσουν για το σχέδιο. Βάσει των ανακοινώσεων του Κρεμλίνου, ο Πούτιν φαίνεται ότι στάθηκε ιδιαίτερα στον  «άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» σε Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου περιορίστηκε στο ότι η Μόσχα «ελπίζει ότι με την εφαρμογή του σχεδίου, θα δοθεί προτεραιότητα στα κεντρικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στον πληθυσμό των περιοχών» στα ανατολικά της χώρας.
πηγη το βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here