Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Το Ιράκ ανακατέλαβε το Τικρίτ

  Από " ασκέρι" σε τακτικό στρατό κατάφερε να μεταφορφώσει ο Ιρανός διοικητής των δυνάμεων Al-Quds τον Ιρακινό Στρατό αφού σήμερα η μέχρι τώρα κατεχόμενη από την ISIS πόλη του Τικρίτ έπεσε οριστικά στα χέρια των Ιρακινών δυνάμεων. Σε σχετική είδηση χθες είχαμε αναφερθεί στις επιθέσεις των Ιρακινών ελικοπτέρων και στην προσπάθεια κατάληψης του Πανεπιστημίου του Τικρίτ
Ο Φύλαρχος Σείχης Khamis al-Joubouri δήλωσε στο CNN πως σήμερα το πρωί οι Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ειδικές δυνάμεις καθώς επίσης και από μαχητές τοπικών φυλών, μπήκαν πανηγυρικά στο Τικρίτ, αναγκάζοντας την ISIS να οπισθοχωρήσει προς τις επαρχίες Κιρκούκ και Νινεβή. Η επίθεση εναντίον της πόλης-γενέτειρας του Σαντάμ Χουσείν-έγινε ταυτόχρονα από τέσσερις μεριές και υποστηρίχθηκε από την Ιρακινή αεροπορία και Τ/Θ οχήματα. Αυτό το modus operandi της επίθεσης παραπέμπει στον ίδιο τον Σολειμάνι και εν γένει τους Ιρανούς Στρατιωτικούς που είναι επικεφαλείς των επιχειρήσεων.

Η επιχείρηση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν καθότι ακόμα και τώρα οι στρατιώτες ψάχνουν στην πόλη για παγιδευμένες με εκρηκτικά θέσεις, ενώ οι απώλειες της ISIS ανήλθαν σε 20 οχήματα και 120 άντρες (που λέει ο λόγος άντρες, διότι άνθρωποι γενικά δεν συμπεριφέρονται έτσι όπως συμπεριφέρονται οι "μαχητές" της ISIS).

Οι φυλές εκείνες που είχαν κρατήσει ουδέτερη στάση "άλλαξαν γνώμη" από όταν είδαν με τα μάτια τους τις μαζικές εκτελέσεις της ISIS, αλλά μάλλον εκείνο που τους "πείραξε" περισσότερο ήταν το "πλιάτσικο" στο οποίο επιδόθηκαν οι τρομοκράτες, ληστεύοντας τράπεζες και καταστρέφοντας την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το CNN, η Ιρακινή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα Σάββατο πρωί και την Μοσούλη χρησιμοποιώντας πυραύλους Hellfire, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Ιρακινού Στρατού, Σ/γος Κασίμ Άττα δήλωσε πως με την υποστήριξη των φυλών (μάλλον στους Σουνίτες αναφέρεται) ο Ιρακινός έχει πάρει πλέον το πάνω χέρι στις επιχειρήσεις.

Να μην ξεχνάμε βέβαια πως οι Σουνίτες του Ιράκ δεν άλλαξαν έτσι ξαφνικά γνώμη από την "καλή τους την καρδιά", τούτο έγινε αφού η ISIS κινήθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, 


                                                                  Άμυνα-Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here