Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Νεύρα" από την Ινδία για την πώληση Mi-35 από την Ρωσία στο Πακιστάν


Πολλά "νεύρα" από την Ινδία για την απόφαση της Ρωσίας να πουλήσει Mi-35 "Hind-E" (αναβαθμισμένη έκδοση της "μασκότ" του πολέμου στο Αφγανιστάν Mi-24) στο Πακιστάν. Οι Ινδοί θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα γκρέμιζε την άτυπη συμφωνία που είχαν επί χρόνια Μόσχα και Νέο Δελχί σχετικά με την πώληση υλικού στο Ισλαμαμπάντ
.
Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ ταξίδευσε στην Μόσχα στις 21 Ιουνίου προκειμένου να ευχαριστήσει προσωπικά τον Λαβρόφ μόλις δύο μέρες μετά τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους Ινδούς στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντιμίτρυ Ρογκόζιν
. Ο Sartaj Aziz (Πακιστανός ΥΠΕΞ) εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας της χώρας του με την Ρωσία στον τομέα των οπλικών συστημάτων.
Προς το παρών δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των Mi-35 που έταξε η Ρωσία στο Πακιστάν, το οποίο επιχειρεί τα Αμερικανικής κατασκευής  AH-1F/S Cobras. Επίσημες πηγές στο Νέο Δελχί αναφέρουν πως ο Ρογκόζιν προσέφερε διφορούμενες διαβεβαιώσεις για την φαινομενικά "άρρηκτη" στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με την Ινδία, η οποία μπορεί μεν να κρατεί από την δεκαετία του '60, από τις αρχές του 2000 όμως η Ινδία πρώτη άρχιζε να "ψωνίζει ΚΑΙ από διαφορετικά μαγαζιά".

Πιο συγκεκριμένα, το στρατιωτικό υλικό το οποίο εισάγει η Ινδία προέρχεται κατά 75.7% από την Ρωσία, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να ακολουθούν κατά 6.8% και 5.2% αντίστοιχα.

Η δική μας εκτίμηση είναι πως η Ινδία θα πρέπει να αναβαθμίσει τον τρόπο που βλέπει την Γεωπολιτική πραγματικότητα στην Κεντρική Ασία. Πρώτα από όλα το Πακιστάν βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξή του στο Σύμφωνο της Σαγκάης (SCO), τομέα στον οποίο περιμένουμε εξελίξεις από αυτό τον Σεπτέμβρη κιόλας. Το Πακιστάν παίζει το πιο πειστικό χαρτί προκειμένου να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία του στον Οργανισμό, αυτόν της ασφάλειας και της σταθερότητας στην μετα-Αμερικανική εποχή στο Αφγανιστάν και στην Κεντρική Ασία. Εφόσον το Αφγανιστάν παραμένει απόρθητο φρούριο από εποχής εισβολής Σοβιετικής Ένωσης, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να συσταθεί μια συλλογική προσπάθεια (από την οποία είναι αδιανόητο να λείπει το Πακιστάν) προκειμένου εν αρχή τουλάχιστον, η κρίση που θα επακολουθήσει την επομένη της αναχώρησης των Αμερικανικών Στρατευμάτων, να μην διαχυθεί στην περιφέρεια. 

Προς το παρών ένα σύνολο κρατών συμπεριλαμβανομένων των Ιραν, Ινδίας, Πακιστάν, Μογγολίας ΚΑΙ Αφγανιστάν, απολαμβάνουν την θέση του παρατηρητή στο Σύμφωνο της Σαγκάης, με την Ινδία να έχει και αυτή άμεση ενταξιακή τροχειά στο εγγύς μέλλον. Και στην Κίνα εξάγει όπλα η Ρωσία, γιατί οι Ινδοί δεν διαμαρτυρήθηκαν με την πώληση των Su-35 και διαμαρτύρονται για τα Mi-35;

Είναι κατανοητό πως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ενιαία πολιτική χάραξη στην Κεντρική Ασία, εφόσον τα κράτη που την απαρτίζουν διαφέρουν σε περισσότερα πράγματα από τα οποία ταυτίζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η περιοχή θα πρέπει να αφεθεί στο έλεός της, να διολισθήσει στο χάος και να δημιουργηθούν μείζονα θέματα περιφερειακής ασφάλειας επειδή η Ινδία, δεν αισθάνεται "βολικά" με την πώληση Στρατιωτικού υλικού στο Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here