Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η Σημαία της ISIS Κυματίζει στην Ιορδανική Ma'an 

Ανάφλεξη παντού στην μέση ανατολή




Η δυναμική της ISIS στη Μέση Ανατολή αυξάνει μέρα με την ημέρα και πολύ φοβόμαστε πως σε μερικές ημέρες θα γίνει ασταμάτητη.

Σύμφωνα με το DEBKA, το Σάββατο 28 Ιουνίου, οι Βεδουίνοι της Ιορδανικής πόλης Ma'an σήκωσαν την σημαία της ISIS, φωνάζοντας "Η Ma'an είναι η Φαλούτζα της Ιορδανίας". Η πόλη Ma'an, όπως θα δείτε και στον χάρτη, βρίσκεται 218 χμ Νότια της πρωτεύουσας Αμμάν, μόλις 104 χμ μακριά από το Ισραηλινό λιμάνι του Ειλάτ και 60 χμ από τον αυτοκινητόδρομο 65, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα του Ισραήλ. Με λίγα λόγια, η νέα αυτή εξέλιξη χτυπά την πόρτα ΚΑΙ του Ισραήλ, το οποίο αναλώνεται ακόμα σε βομβαρδισμούς εναντίον των θέσεων της Χαμάς και σε επιδρομές στην Δυτική Όχθη. Βέβαια δεν έχουμε καμιά διαβεβαίωση πως η Χαμάς έστω και σε βάθος χρόνου δεν θα ταχθεί με την ISIS, άλλωστε Σουνίτες είναι και αυτοί, που έχουν αποκοπεί από την σφαίρα επιρροής του Ιράν.

Οι Ιορδανικές αρχές μέχρι τώρα τηρούν σιγήν ιχθύος και αυτό είναι ιδιαίτερα ύποπτο, καθότι η Ma'an έχει προιστορία στις βίαιες καταστολές ταραχών. Στο παρελθόν για την καταστολή των ταραχών είχαν χρησιμοποιηθεί πραγματικά πυρά ενώ η πόλη τελούσε υπό απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως αναφέραμε τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει-τουλάχιστον ακόμα-καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι, όπως αναφέρει το DEBKA, οι Ιορδανοί να φοβούνται μήπως η επανάσταση διαχυθεί στις γειτονικές πόλεις Salt, Irbid και Zerka (Az Zarqa), οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο αριθμό υποστηρικτών της Αλ Κάιντα.



Ανώνυμη Στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ αποκάλυψε στο DEBKA πως ο Ιορδανικός στρατός είναι συγκεντρωμένος σε τρεις θέσεις. Στα Συριακά σύνορα στον Βορά, στα Ιρακινά σύνορα ανατολικά και στην πρωτεύουσα Αμμάν. Στην πρώτη περίπτωση, οι Ιορδανοί φοβούνται μια κατά μέτωπο επίθεση από τις δυνάμεις της ISIS που μάχονται τον Άσαντ-λογικό. Εκείνο το οποίο όμως είναι παράλογο και ας μας επιτραπεί η έκφραση ηλίθιο, είναι ο φόβος των Ιορδανών πως ο ίδιος ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ θα διατάξει μια επίθεση του Συριακού στρατού στην Ιορδανία, προκειμένου να ανακόψει την εκπαίδευση και την τροφοδοσία των Ισλαμιστών. Βέβαια εδώ διερωτάται κάποιος-και δικαίως-ποιό είναι το πιο ηλίθιο; Το ότι οι Ιορδανοί συνεχίζουν και εκπαιδεύουν αντάρτες από την μια μεριά, ενώ από την άλλη ενισχύουν τις άμυνές τους για να αποκρούσουν μια επίθεση ή η ίδια η πεποίθηση πως ο διαλυμένος Συριακός Στρατός θα επιτεθεί εναντίον μιας συμμάχου των ΗΠΑ, προκαλώντας έτσι την Αμερική να εξαπολύσει τιμωριτικά χτυπήματα; 

Εαν η επανάσταση των οπαδών της ISIS εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις της Ιορδανίας, οι Ιορδανοί θα μείνουν με τον...φόβο μήπως τους επιτεθεί και καλά ο Άσαντ, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις εξεγέρσεις που ενδεχομένως θα φυτρώνουν σαν μανιτάρια από άκρη σε άκρη. Πηγές στην Ουάσινκγκτον αναφέρουν πως ο Ταξίαρχος Ντένις ΜακΚιν, διοικητής του μεικτού (ΗΠΑ-Ιορδανία-Ισραήλ) προωθημένου αρχηγείου της CENTCOM (CENTCOM-forward war room), έχει ήδη διαταχθεί να θέσει τους 12,000 Αμερικανούς Στρατιώτες που βρίσκονται στην Ιορδανία σε επιφυλακή μαζί με την μοίρα των μαχητικών F-16 που σταθμεύουν εκεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ΜακΚίν βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον Ισραηλινό Α/ΓΕΕΘΑ Μπένι Γκαντζ όπως και με τον Διοικητή Σάι Αβιτάλ, των επιχειρήσεων σε βάθος του Ισραήλ (Deep Operations) καθώς επίσης και με τον αρχηγό της Ισραηλινής αεροπορίας Αμίρ Εσέλ. 

Η άλλη ειρωνία της τύχης είναι πως ο τομέας των βαθέων επιχειρήσεων (Deep Operations) δημιουργήθηκε σε περίπτωση ανάγκης επίθεσης εναντίον του Ιράν ή της Χεζμπολάχ και ούτε καν το διανοήθηκαν πως το "φίδι το οποίο έτρεφαν και εκπαίδευαν" θα γύριζε να τους δαγκώσει και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Μέση Ανατολή με επιστέγασμα την δημιουργία κρατιδίου-μορφώματος τρομοκρατών. 

Πάντως ακόμα και τώρα, ο Ομπάμα θέλει να περιμένει περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης πριν επέμβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here