Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Και ενώ η ISIS έχει στα χέρια της μέχρι και Abrams M1A1 και T-55 η δύση στρέφει το ανθρωπιστικό βλέμμα της αλλού..

 
Μεγάλες ποσότητες οπλισμού έχουν πέσει στα χέρια των ισλαμιστών τζιχαντιστών της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Λεβαντίνη" μετά την άτακτη υποχώρηση (ον όχι διάλυση) της 2ης Μεραρχίας του Ιρακινού Στρατού που είχε την έδρα της στην Μοσούλη.

Οι τζιχαντιστές -που έχουν ανεβάσει εικόνες στο διαδίκτυο από "κατασχεμένα" Humvee τα οποία και μεταφέρουν με νταλίκες σε άλλες θέσεις - βάσεις τους- έχουν πάρει υπό την κατοχή τους κάθε λογής καλούδια σύμφωνα και με στρατιωτικές πηγές από το Αμερικάνικο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ενώ παραμένει άγνωστη η ποσότητα του εξοπλισμού που έχει πέσει στα χέρια τους, μέρος αυτής μεταφέρεται σε βάσεις της ISIS στη Συρία.


Και ενώ οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει μέχρι και ελικόπτερα Blackhawk (κάτι που δεν επιβεβαιώνεται) το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και αν δεν έχουν πάρει αμερικανικά ελικόπτερα έχουν πάρει ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Από τεράστιες ποσότητες ατομικού οπλισμού και πυρομαχικά μέχρι και M1A1 Abrams.


H μακριά λίστα του οπλισμού που έχει πέσει στα χέρια της Isis εκτός των άλλων περιλαμβάνει άρματα μάχης Abrams M1A1, ρωσικά T-55 ελικόπτερα Mi-17 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αμερικανικής και ρωσικής προέλευσης πυροβόλα διαφόρων τύπων και μεγάλο αριθμό Humvee. Τα T-55 μάλιστα οδηγούνται στη Συρία σε περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο της Ισλαμιστικής οργάνωσης και δεν νομίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενάντια στις αντίπαλες της Isis ισλαμιστικές ομάδες (πχ Αλ Νούσρα) που δρουν εκεί..

Ένα δε ερώτημα που αναδύεται είναι το εξής οι Αμερικάνοι που ήδη έχουν μεταφέρει δυνάμεις στη περιοχή τι ακριβώς περιμένουν για να δράσουν; δεν διαβλέπουν πολύ σοβαρό κίνδυνο στη περιοχή μετά και τον εξοπλισμό της Isis με βαρύ οπλισμό;; Ή μήπως το ότι μεγάλο μέρος των συστημάτων που έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών μεταφέρεται στη Συρία βολεύει για κάποιους λόγους τη στρατηγική των ΗΠΑ;





 πηγη amina-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here