Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ρωσικός πύραυλος κρουζ στο οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας;

Προπαγανδιστικό βίντεο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, έχει θέσει σε συναγερμό τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς για ένα μόλις δευτερόλεπτο εμφανίζεται πύραυλος κρουζ που θυμίζει… σκανδαλιστικά τον ρωσικό ναυτικό πύραυλο κρουζ KH-35 Uran.
Στο βίντεο που έχει διάρκεια 50 λεπτών, εμφανίζεται ο εν λόγω πύραυλος που...
έχει εμβέλεια 130 χιλιομέτρων και μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 150 κιλών. Πεποίθηση των αναλυτών είναι πως πρόκειται για τροποποιημένη έκδοση του ρωσικού πυραύλου που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Το ζητούμενο είναι εάν όντως τον διαθέτει η Βόρεια Κορέα, από που τον προμηθεύθηκε, καθότι η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων που τις έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006.

Παρά τη ρωσική του προέλευση, είναι πιθανό τον πύραυλο ή την τεχνογνωσία κατασκευής του να τον έλαβε η Πιονγκ Γιανγκ από τη Μιανμάρ, χωρίς και αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται και η διαδρομή όντως να ξεκίνησε από τη Μόσχα. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν απουσία συγκεκριμένων πληροφοριών, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε.
Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Βόρεια Κορέα σε εξαγωγή του συγκεκριμένου πυραύλου, αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στους σχεδιαστές της αμυντικής στρατηγικής μιας χώρας που θα αντιμετωπίζει την εν λόγω απειλή. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι το συγκεκριμένο… δευτερόλεπτο στο βίντεο, δεν συμπεριλήφθηκε τυχαία.
πηγη .defence-point

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here