δοκιμες για τον τουρκικό αντιαεροπορικό πύραυλος μέσης εμβέλειας HiSAR-O
Και τα δύο βλήματα εκτοξεύονται κάθετα διαθέτουν ερευνητή Υπέρυθρης Απεικόνισης IIR και καθοδηγούνται μέχρι το στόχο και την έναρξη λειτουργίας του ερευνητή μέσω ζεύξης δεδομένων. Η κρατική εταιρεία ROKETSAN έχει αναλάβει τη σχεδίαση και ανάπτυξη του πυραύλου, ενώ η επίσης κρατική εταιρεία Aselsan, που είναι και ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος, θα αναπτύξει το σύνολο των υποσυστημάτων των δύο πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων και πιο συγκεκριμένα το ραντάρ, το σύστημα ελέγχου βολής, το σύστημα διοίκησης & ελέγχου και επικοινωνιών, καθώς και τους ερευνητές των βλημάτων και τις ζεύξεις δεδομένων.
Ο πύραυλος μέσης εμβέλειας HiSAR-O έχει μέγιστη εμβέλεια 16 χλμ, και μπορεί να καταστρέψει στόχο σε ύψος 10 χλμ. Σχεδιαστικά ο τουρκικός πύραυλος έχει δανειστεί τουλάχιστον στην εξωτερική αρχιτεκτονική του, στοιχεία από τους πυραύλους ESSM και IRIS-T, ενώ η επιλογή του ερευνητή Υπέρυθρης Απεικόνισης IIR και του συστήματος ζεύξης δεδομένων για τη διόρθωση των παραμέτρων πτήσης προς το στόχο επιβεβαιώνει την σχεδιαστική επιρροή του πυραύλου IRIS-T στο πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης του τουρκικού πυραύλου. Όσον αφορά το ραντάρ έρευνας που θα συνεργάζεται με τον πύραυλο τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθεί η νεώτερη έκδοση του τουρκικής κατασκευής ραντάρ τριών διαστάσεων Kalkan (X-band) το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους όπως μαχητικά ελικόπτερα, αεροχήματα, πυραύλους cruise κλπ σε απόσταση 100 χλμ.
Σύμφωνα με τους Τούρκους κατα τη διάρκεια των δοκιμών του συστηματος HiSAR-O θα επιδιωχτεί η διασύνδεση του ραντάρ με το σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Ελέγχου και Διοίκησης για αντιαεροπορικά όπλα HERRİKS το οποίο με τη σειρά του θα ολοκληρωθεί στον εκτοξευτή του συστήματος HiSAR-O. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής σύστημα HERRİKS πρόκειται στο μέλλον να αποκτήσει διασύνδεση LInk-16 επιτρέποντας την ολοκλήρωση του νέου τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος στο εθνικό σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας καθώς και στα ιπτάμενα ραντάρ B-737-700ES AEW&C MESA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
add your comment here