Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ισραήλ:Το Trophy στην προστασία των Τ/Θ (βιντεο)

 Πρόκειται για το σύστημα ενεργητικής προστασίας τύπου Trophy

Το σύστημα είναι επιχειρησιακό και αποτελεί τον «φύλακα άγγελο» των αρμάτων μάχης Merkava 4 και των ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Μεταφοράς Προσωπικού) τύπου Namer (κατασκευασμένα με βάση το σκάφος παλαιότερων εκδόσεων των Merkava που θα αποσύρονταν) και προσφέρει περιμετρική κάλυψη, 360 μοιρών.
Οι πληροφορίες από το μέτωπο των επιχειρήσεων στη Γάζα, αναφέρουν ότι το σύστημα έχει καταγράψει ήδη σημαντικές επιτυχίες, κατορθώνοντας να εξουδετερώσει αντιαρματικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι μαχητές της Χαμάς με στόχο να καταστρέψουν τα ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Το σύστημα βάρους 800 κιλών, αξιοποιεί ραντάρ της ELTA Systems που ανήκει στην IAI (Israel Aerospace Industry), το οποίο και εντοπίζει την απειλή να έρχεται προς το τεθωρακισμένο.

Χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του πληρώματος του άρματος, εντελώς δηλαδή αυτοματοποιημένα, υπολογίζει την τροχιά του βλήματος (ρουκέτα RPG ή αντιαρματικό πύραυλο) κι εάν «συμπεράνει» ότι κατευθύνεται στο άρμα που προστατεύει, το αντιμετωπίζει ανατινάζοντάς το σε ασφαλή απόσταση από το άρμα, εκτοξεύοντας βλήμα αναχαίτισης.
Το ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι ενημερώνει αυτόματα το πλήρωμα του άρματος για το σημείο από το οποίο προήλθε η απειλή, δίνοντας την ευκαιρία να επιχειρήσουν να την εξουδετερώσουν. Είναι προφανές ότι το σύστημα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη Rafael.
Πολλές εταιρίες παγκοσμίως προσπαθούσαν επί χρόνια να εφεύρουν τέτοιο σύστημα χωρίς επιτυχία, τα τελευταία χρόνια όμως έχουν παρουσιαστεί στη διεθνή αγορά κι άλλα συστήματα ενεργητικής προστασίας (APS: Active Protection System), αν και δεν έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης. Η Rafael εργαζόταν στο τεχνολογικό πρόγραμμα του Trophy για περίπου δυο δεκαετίες.
Το πρόγραμμα έγινε απόλυτης προτεραιότητας, μετά τον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όταν και οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις είχαν σημαντικές απώλειες, αφού οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποίησαν αντιαρματικά συστήματα τύπου Kornet και Metis, ρωσικής κατασκευής.
Η Rafael αναπτύσσει από το 2012 το Trophy LV (Light Vehicle) σε συνεργασία με την αμερικανική DRS Technologies, που θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή του σε ελαφρά οχήματα που είναι εκτεθειμένα στο πεδίο της μάχης. Το σύστημα θα αξιοποιηθεί στα οχήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 


 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here