Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Image
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να «σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών».
Σε μια ομόφωνη ανακοίνωση, τα 15 μέλη του Συμβουλίου κάλεσαν «στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στην επιβολή της κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου του 2012».

Οι 15 χώρες εκφράζουν «την υποστήριξή τους στο ενδεχόμενο μιας επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων με στόχο να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία ειρήνης που θα βασίζεται στη λύση των δύο Κρατών».

Οι 15 εκφράζουν «τη μεγάλη τους ανησυχία σχετικά με την κρίση στη Γάζα και για την προστασία και ευημερία των πολιτών και στις δύο πλευρές»

Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτή η σύντομη ανακοίνωση συμβολικής σημασίας είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο ημερών, κυρίως μεταξύ της Ιορδανίας, του μοναδικού αραβικού κράτους μέλους του Συμβουλίου, και των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια «ανακοίνωση στον Τύπο» που συγκεντρώνει την ομόφωνη έγκριση των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου και όχι για ένα σχέδιο ψηφίσματος, που είναι γενικά πιο δεσμευτικού χαρακτήρα και καταλήγει σε μια ψηφοφορία.

Συνεχίζονται οι εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ


Εν τω μεταξύ, δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, λίγο αφότου οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην πόλη σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι τρεις ρουκέτες που ερρίφθησαν από τη Γάζα έπεσαν απόψε στην περιοχή της Βηθλέεμ και της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

«Μια ρουκέτα έπεσε στη περιοχή της Χεβρώνας, 30 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ και δύο άλλες στην περιοχή της Βηθλέεμ» πολύ κοντά στην πόλη, δήλωσε μία εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει ρίξει 36 ρουκέτες σήμερα

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια μιας σειράς αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των θυμάτων την 5η ημέρα των συγκρούσεων, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Τα θύματα έχασαν την ζωή τους στην πόλη της Γάζας, στα κεντρικά- στο Ελ Μπουέριτζ, και στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας- στη Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.

Δεν σταματούν οι επιδρομές στη Γάζα



Το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας για 5η ημέρα, βομβαρδίζοντας ένα τέμενος και ένα κέντρο περίθαλψης ασθενών με ειδικές ανάγκες, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 127.

Ο Κούντρα επισήμανε ότι τα 2/3 των νεκρών είναι πολίτες, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Περισσότεροι από 930 έχουν τραυματιστεί ενώ οι ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία της Γάζας έχουν εξαντληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here