Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ImageΗ κυβέρνηση στηρίζει την εγκατάσταση νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό "Κοζλοντούι", δήλωσε ο Πλ. Ορεσάρσκι
Η κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο εγκατάστασης νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι». Πρόκειται για σχέδιο εθνικής εμβέλειας, για το οποίο πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια των διαφορετικών κυβερνήσεων. Αυτό δήλωσε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός, Πλάμεν Ορεσάρσκι σε συνάντηση με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της αμερικανικής εταιρίας Westinghouse Ντάνι Ρόντερικ.

Όπως ενημερώνει ο σημερινός Τύπος, επικαλούμενος σχετική ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας Τύπου, από την πλευρά του ο κ. Ρόντερικ εξέφρασε την ανησυχία του από ενδεχόμενη επιβράδυνση του σχεδίου εγκατάστασης του 7ου αντιδραστήρα στο «Κοζλοντούι», κύριος υποψήφιος για την υλοποίηση του οποίου είναι η αμερικανο-ιαπωνική επιχείρηση.

Ήδη από το 2011 είχε τεθεί θέμα ασφάλειας σε περίπτωση σεισμικής δόνησης. Τότε, είχε ανακοινώσει η υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας πως τα χαρακτηριστικά των αντιδραστήρων στο "Κοζλοντούι", αποτελούν εγγύηση υψηλής ασφάλειας καθώς:

- ο βουλγαρικός σταθμός έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχει σεισμό οχτώ βαθμών της κλίμακας Μεντβέντεφ-Σπόνχοϊερ - Κάρνικ (που αντιστοιχεί σε ταχύτητα μετακίνησης της επιφάνειας της Γης από 0,2 g(gravitation -σ.σ.).

- στον "Κοζλοντούι" υπάρχουν τρία ανεξάρτητα συστήματα ασφάλειας με ανεξάρτητες πηγές ηλεκτροδότησης, καθένα από τα οποία μπορεί να θέσει τους αντιδραστήρες σε ακίνδυνη "ψυχρή" κατάσταση.

- για τον εκσυγχρονισμό του "Κοζλοντούι", πριν 8 χρόνια, κατασκευάστηκε και τέταρτο εργοστάσιο με πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, το οποίο είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα τρία, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς διαδικασίες διαχείρισης παρόμοιων εξελίξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here