Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Προς εξαγωγή οι βαλλιστικοί Iskander-E

«Ανατριχίλα» θα πρέπει να έχει προκαλέσει στο State Department και το Πεντάγωνο η δήλωση του Βαλερί Βαρλάμοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στη στρατιωτική έκθεση MILEX-2014.
Ο Ρώσος αξιωματούχος προέβη στη δήλωση, ότι το φορητό τακτικό πυραυλικό σύστημα τύπου Iskander-E (κωδικοποίηση κατά ΝΑΤΟ ως «SS-26 Stone»), προσφέρεται από τη Μόσχα στην εξαγωγική αγορά!
Πρόκειται για την εξαγωγική έκδοση του συστήματος, με μόνο έναν πύραυλο στον εκτοξευτή (τα συστήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν δύο) και βεληνεκές που φτάνει τα 280 χιλιόμετρα,
έναντι 400 και πλέον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Πρόκειται για ένα υποστρατηγικό σύστημα μεγάλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, που δύναται να φέρει και μη συμβατικές κεφαλές, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε μία αντιπαράθεση, το οποίο είχε απασχολήσει σε θεωρητικό έστω επίπεδο ακόμα και την Ελλάδα, που έχει να αντιμετωπίσει την απειλή των τουρκικών Yildirim
Παρόμοια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ρωσική Ομοσπονδία και για την κορωνίδα σήμερα των συστημάτων αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, το S-400 Triumf (κωδικοποίηση κατά ΝΑΤΟ ως «SA-21 Growler»).
Ωστόσο, είναι προφανές ότι θα πρέπει να προηγηθεί η πολιτική έγκριση από το Κρεμλίνο, ώστε να μην πέσουν τόσο ικανά από επιχειρησιακής απόψεως συστήματα, στα χέρια χωρών που θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον των ρωσικών συμφερόντων.
Η ρωσική πλευρά αξιοποιεί επιχειρησιακά το σύστημα σε δύο διαμορφώσεις, το Iskander-M και το Iskander-K. Επί της ουσίας, η πρόθεση εξαγωγής μιας υποβαθμισμένης έκδοσης του συστήματος πάντα υπήρχε, υπό την προϋπόθεση πολιτικής έγκρισης, όμως η για πρώτη φορά δημόσια παραδοχή, έχει τη δική της σημειολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here