Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αυστραλία – Ιαπωνία υλοποιούν συμφωνία για τα υ/β Soryu


Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στην Αυστραλία, είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας για την εκατέρωθεν μεταφορά τεχνογνωσίας και οπλικών συστημάτων και γενικότερα τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας.
Η συμφωνία θεωρείται ως το πρώτο αλλά πολύ ουσιαστικό βήμα που θα οδηγήσει στη συμφωνία προμήθειας από την Αυστραλία,
των υπερσύγχρονων ιαπωνικών υποβρυχίων (κλάσης Soryu), τα οποία θεωρούνται από πολλούς Αυστραλούς ειδικούς, ως η βέλτιστη λύση για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας τους στον τομέα.
Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα, αφού ο πρώτος τομέας συνεργασίας θα αφορά τον τομέα της Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (Marine Hydrodynamics) σε ένα πρόγραμμα του Αυστραλιανού Οργανισμού Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Australia’s Defense Science and Technology Organization) και του ιαπωνικού Ινστιτούτου Τεχνικής Έρευνας, Έρευνας και Ανάπτυξης (Japan Technical Research and Development Institute).

Αμφότεροι οι ηγέτες, Σίνζο Άμπε και Τόνι Άμποτ, χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως ορόσημο, με τον Αυστραλό να σημειώνει με νόημα, ότι η συμφωνία υποστηρίζει τις προσπάθειες εμβάθυνσης της συνεργασίας «σε πρακτικό επίπεδο»… Τα πρώτα βήματα της συνεργασίας είχαν γίνει το 2007 με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εργαστεί παρασκηνιακά για να πετύχουν τη συνεργασία ανάμεσα στους συμμάχους τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με στόχο την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της αναδυόμενης Κίνας, που λιγότερο ή περισσότερο αποτελεί απειλή για όλες της χώρες της περιοχής…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here