Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Foreign Policy: Αρχή του τέλους του πολέμου η κατάρριψη του Boeing; [vid]

Η Δύση επιμένει ότι το μαλαισιανό Boeing καταρρίφθηκε από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα τον θάνατο 298 ανθρώπων. Οι αυτονομιστές, σύμφωνα πάντα με την ίδια θεώρηση, δεν αντελήφθησαν ότι επρόκειτο για πολιτικό αεροπλάνο, όπως αποκαλύπτεται από τη διαρροή τηλεφωνικής επικοινωνίας του επικεφαλής κοζακικής μονάδας που το κατέρριψε.

Του Mark Galeotti, «The Missile That Will End the War», FOREIGN POLICY, http://www.foreignpolicy.com/, JULY 18, 2014
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος τόσων αθώων. Ίσως όμως το αποτρόπαιο συμβάν να οδηγήσει, τελικά, στον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.
Στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία υπάρχει σαφής εμπλοκή της Ρωσίας. Η Ρωσία εξόπλισε και εφοδίασε τους αντάρτες και τοποθέτησε τον Στρελκόφ επικεφαλής των δυνάμεών τους. Παρόλα αυτά το Κρεμλίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο πόλεμος είναι εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας.
Τελευταία, το Κρεμλίνο δείχνει σημάδια αβεβαιότητας για την έκβαση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Η ηγεσία των αυτονομιστών, του Στρελκόφ περιλαμβανομένου, κάνει λόγο για εγκατάλειψή της από τη Μόσχα. Όχι τυχαία, η Μόσχα, μέσω εκπροσώπου του προέδρου Πούτιν, απείλησε να «λιώσει σαν μύγα» τον Στρελκόφ, αν δεν σοβαρευτεί.

Φαίνεται πως η ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ από τους Ουκρανούς, οδήγησε τη Μόσχα να αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Μέχρι τότε η Ρωσία υποστήριζε, ακόμα και με πυρά από το έδαφός της, τους αυτονομιστές και τους είχε διαθέσει βαρύ οπλισμό, πυροβόλα και θωρακισμένα οχήματα.
Ενδεχομένως να περιλαμβάνονταν στη ρωσική βοήθεια και αντιαεροπορικά Buk, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Αν και οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν παρόμοια συστήματα, ήδη είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες όπου επιδείκνυαν με αντιαεροπορικά του τύπου, από τα τέλη Ιουνίου. Το/τα Buk μπορεί να ήταν ουκρανικά, κυριευμένα, όπως υποστηρίζει η Μόσχα ή μπορεί να τους είχαν δοθεί από τη Ρωσία. Το θέμα είναι, πως σε κάθε περίπτωση, χωρίς τη ρωσική υποστήριξη δεν θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν.
Όλο αυτό το διάστημα όπου Ουκρανοί πολεμούσαν «Ουκρανούς», ο πόλεμος προκαλούσε την «σοβαρή ανησυχία» της Ευρώπης και μερικές, εύκολα διαχειρίσιμες από τη Ρωσία, κυρώσεις εναντίον της, καθώς και την πεποίθηση στους στενούς γύρω από τον Πούτιν, κύκλους, ότι η Δύση δεν είχε ούτε την αντοχή, ούτε τη διάθεση να συνεχίσει την σύγκρουση. Όμως η κατάρριψη του αεροσκάφους δημιούργησε μια νέα εστία κινδύνου, προσφέροντας επιχειρήματα στα γεράκια εκατέρωθεν.
Το Κρεμλίνο αρχικά αρνήθηκε ότι υπήρξε κατάρριψη. Για αρκετές ώρες τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούσαν για μυστηριώδη πτώση του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα οι φωτογραφίες των αυτονομιστών δίπλα στα συστήματα Buk που είχαν από τους ίδιους αναρτηθεί, στο διαδίκτυο, εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας. Ακολούθως, το Κρεμλίνο υιοθέτησε μια άλλη θεωρία, σύμφωνα με την οποία δύο ουκρανικά μαχητικά ακολουθούσαν το μοιραίο αεροσκάφος και προφανώς το κατέρριψαν. Ακολούθησε το σενάριο, ότι οι Ουκρανοί επιχείρησαν να καταρρίψουν τα προσωπικό αεροσκάφος του Πούτιν και κατά λάθος κατέρριψαν το Boeing.
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, στην πρώτη του δήλωση για το συμβάν κατηγόρησε το Κίεβο. Τα πρώτα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη με πρωτοβουλία μιας μονάδας Κοζάκων, γιατί παρά τις προσπάθειες του Στρελκόφ να επιτύχει ενότητα διοίκησης, οι δυνάμεις των αυτονομιστών αποτελούνται από απείθαρχα τμήματα συγκροτημένα από κάθε διαθέσιμο άνδρα, από ένοπλούς πολίτες, μέχρι λιποτάκτες του ουκρανικού στρατού.
Το Κίεβο έχει δείξει ότι στόχος του είναι να συντρίψει τους αυτονομιστές. Και έδειξε τις προθέσεις τους πιέζοντας ασφυκτικά τους Ρωσόφωνους. Τώρα πιθανόν η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί και από τη στιγμή που οι αυτονομιστές εμφανίζονται αδιάλλακτοι, η πολιτική πίεση, μοιραία θα πέσει στη Μόσχα, ενώ παράλληλα οι Ουκρανοί μπορούν να ελπίζουν σε μεγαλύτερη βοήθεια από τη Δύση, ώστε να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος.
Η πίεση κατά της Ρωσίας θα αυξηθεί – ήδη οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις – και από την Ευρώπη, αν τελικά ο Πούτιν δεν δώσει γρήγορα τέλος στον πόλεμο. Το Κρεμλίνο δεν ελέγχει απόλυτα τις διάφορες αυτονομιστικές ομάδες. Ακόμα και ο Στρελκόφ, δείχνει διάθεση αυτονόμησης. Έτσι όμως, δεν υπάρχει ένας «κυβερνητικός» μηχανισμός των αυτονομιστών, με τον οποίο το Κίεβο θα μπορούσε να συνεννοηθεί γα την κατάπαυση του πυρός.
Κατά συνέπεια, η Ρωσία πλέον μπορεί να εμπλακεί περισσότερο, ενισχύοντας τους αυτονομιστές ώστε να πετύχουν μια ταχεία νίκη, ακόμα και χρησιμοποιώντας ρωσικά στρατεύματα, με ό,τι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες θα έχει μια τέτοια κίνηση. Αλλά και στο εσωτερικό, δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 73% των Ρώσων αντιτίθεται σε εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Έτσι, το πιθανότερο είναι ο Πούτιν να αφήσει τους αυτονομιστές στη μοίρα τους, σφραγίζοντας τα σύνορα, σταματώντας τον εξοπλισμό, την τροφοδοσία και τον εφοδιασμό τους, ώστε να πείσει τη Δύση, ότι αποστασιοποιείται από αυτούς που κατέρριψαν το αεροσκάφος. Ο Πούτιν, πάντως, ο οποίος εμφανίζεται ως ο προστάτης των Ρώσων σε όλο τον κόσμο και ο ηγέτης της μετασοβιετικής Ευρασίας, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα στο κύριος του, εντός και εκτός Ρωσίας.
ΑΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ BUK ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ… Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY MAIL ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΥΝΣΗ: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2699170/Is-BUK-missile-launcher-shot-MH17-smuggled-Russia-Motorist-captures-military-truck-carrying-BUK-M1-border-town.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here