Ο διοικητής της VOSTOK παραδέχθηκε τα BUK… προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας;
Τεράστιας δυνητικής σημασίας είναι η συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ισχυρός διοικητής των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για τον διοικητή του Τάγματος «Βοστόκ», Αλεξάντερ Χονταρκόφσκι.Του Μιχαήλ Βασιλείου
Ο διοικητής παραδέχθηκε, ότι οι Ρωσόφωνοι αντάρτες όντως διέθεταν αντιαεροπορικά συστήματα τύπου BUK, σαν αυτό δηλαδή που κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines, πτήση MH17, οδηγώντας στον αποτρόπαιο θάνατο 298 συνολικά άτομα.
Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το σύστημα που επιχειρούσε με τους αντάρτες στην περιοχή του Λουγκάνσκ, εκεί δηλαδή που έπεσε το αεροσκάφος, να προήλθε από τη Ρωσία και να έχει πλέον επιστρέψει εκεί για να μην κατηγορηθούν οι αντάρτες για την υπόθεση.
Αυτό που υποστήριξε ο Χονταρκόβσκι, είναι ότι το Κίεβο έπαιξε ρόλο στην πρόκληση του δυστυχήματος, αφού σύμφωνα με όσα είπε, επίτηδες προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή, γνωρίζοντας ότι τα αντιαεροπορικά υπήρχαν, εννοώντας ότι στόχος των Ουκρανών ήταν να προκαλέσουν τη χρήση τους.
Η δική του μονάδα βέβαια, δε χρησιμοποίησε ποτέ το σύστημα, όπως διευκρινίζει, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει, ότι ο ίδιος θα ήθελε να διαθέτει το σύστημα στις δυνάμεις του, όμως δεν θα το χρησιμοποιούσε ποτέ εναντίον κάποιου που δεν τον απειλούσε…
Παραδέχθηκε επίσης εμμέσως, ότι οι αντάρτες εξέλαβαν το επιβατικό για άλλον τύπο αεροσκάφους, ακριβώς δηλαδή την εκδοχή για το δυστύχημα που θεώρησε ως πιθανότερη από την πρώτη στιγμή το «defence-point.gr», κάνοντας μάλιστα λόγο για την κατάρριψη του μεταφορικού An-26 που είχε προηγηθεί.
Βέβαια,
το να υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί χτύπησαν αεροπορικά ακριβώς τη στιγμή
που περνούσε το μαλαισιανό αεροσκάφος στο ύψος που πετούσε, για να
κάνουν λάθος οι αντάρτες και αντί τα αεροσκάφη που βομβάρδιζαν να
πετύχουν το επιβατικό, θέλει αρκετή προέκταση της φαντασίας, διότι το
σενάριο θυμίζει έντονα επιστημονική φαντασία…
Άλλο ασφαλές συμπέρασμα, είναι ότι όλα όσα ακούγονταν το
τελευταίο διάστημα για τα ουκρανικά αεροσκάφη που πετούσαν κοντά στο
μαλαισιανό αεροσκάφος τα οποία το κατέρριψαν, ενώ την ίδια ώρα
υποστήριζαν και την κατάρριψή του από ουκρανικά BUK, ήταν καταφανώς η αναπαραγωγή της προσπάθειας να πετάξει η μια πλευρά το φταίξιμο στην άλλη.Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το «defence-point.gr» είχε γράψει και για τις κόντρες ανάμεσα στις διάφορες φατρίες των ανταρτών, με το δημοσίευμα του Reuters να κάνει λόγο για σημαντικές διαφωνίες του Χονταρκόβσκι με τον διαβόητο Στρελκόφ, για τον οποίο στο σημερινό κεντρικό άρθρο (23/7) προειδοποιούμε να μη θεωρεί ο απόλυτος έλεγχός του από τη Μόσχα ως δεδομένος.
Το πραγματικό όμως ενδιαφέρον είναι πιο είναι το κίνητρο πίσω από την αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε ο συγκεκριμένος στρατιωτικός διοικητής. Τα ενδεχόμενα σε μια πρώτη ανάγνωση είναι δύο: Το πρώτο η εσωτερική σύγκρουση για επικράτηση ανάμεσα στους Ρωσόφωνους αντάρτες και το δεύτερο να έχει λάβει οδηγία από τη Μόσχα να το πράξει…
Το πρώτο δεν χρειάζεται εξήγηση, αν και δημιουργείται ένα ερώτημα πως είναι δυνατόν η ρωσική ηγεσία να αφήνει δυνάμεις, την ενίσχυση των οποίων της χρεώνουν, να συγκρούονται μεταξύ τους τόσο σφοδρά, αφού αυτό προκαλεί κολοσσιαία – τουλάχιστον επικοινωνιακά – προβλήματα για τη Μόσχα, σε μια εποχή που τα πράγματα εμφανώς δεν πάνε και τόσο καλά και απαιτείται αυστηρός κεντρικός έλεγχος των ενεργειών.
Το δεύτερο ενδεχόμενο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εάν ο Χονταρκόβσκι εκτελεί εντολές του Κρεμλίνου, σημαίνει ότι η Ρωσία προχωρά στο δικό της βήμα προσέγγισης με την Ουάσιγκτον, ανταποδίδοντας το χθεσινό αμερικανικό, να απαλλάξει το Κρεμλίνο από αυτό καθαυτό το έγκλημα της κατάρριψης, χρεώνοντας στη Μόσχα γενικώς και αορίστως την υποστήριξη των ανταρτών.
Γενικότερα, σαν μια πρώτη εκτίμηση, η ερμηνεία ότι κάποιοι ανεξέλεγκτοι αντάρτες που βρέθηκαν με το σύστημα στα χέρια ευθύνονται για την κατάρριψη, βολεύει και τις δυο πλευρές, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν, αφού η εξέλιξη αποβαίνει σε βάρος αμφοτέρων.
Η
Ρωσία υποστηρίζει τους «αποσχιστές αντάρτες» και οι Ηνωμένες Πολιτείες
το «ουκρανικό καθεστώς» (προσθέστε τις επικοινωνιακές απλουστευτικές
υπερβολές τύπου «ναζιστικό»), άρα οι δυο πλευρές συζητούν από θέση
σχετικής διαπραγματευτικής ισορροπίας. Οι ΗΠΑ έχουν αποστολή να
επιβάλουν λύση που θα συμφωνηθεί από το Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο
στους Ουκρανούς και η Ρωσία στους αντάρτες.
Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα αποδείξουν το κατά πόσον το
«defence-point.gr» θα πετύχει και σε αυτή την εκτίμηση που
διακινδυνεύει, αν και θέσαμε εξ αρχής ως προϋπόθεση να ισχύει η ερμηνεία, το να εκτελεί ο Χονταρκόβσκι διαταγή του Κρεμλίνου.http://www.defence-point.gr/news/?p=107887
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
add your comment here