Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πρώτη πτήση για το μαζικά αναβαθμισμένο Predator XP

Την επιτυχή διεξαγωγή της πρώτης πτήσης του μη επανδρωμένου αεροχήματος Predator XP, που αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού αεροχήματος Predator για την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει άδεια εξαγωγής σε εξαγωγικούς πελάτες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI).

Η χρηματοδοτούμενη με πόρους της εταιρίας πρώτη πτήση του Predator XP έλαβε χώρα στις 27 Ιουνίου από το αεροδρόμιο Castle Dome που βρίσκεται στο σύμπλεγμα του πεδίου δοκιμών Yuma (Yuma Proving Ground Range Complex) του Στρατού των ΗΠΑ, στην Αριζόνα.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης επιδείχθηκαν οι δυνατότητες του αεροχήματος στην απογείωση, την άνοδο σε επιχειρησιακό ύψος πτήσης, την ολοκλήρωση βασικών ελιγμών (σχετικών) με την αεροπλοϊμότητα και την προσγείωση χωρίς την εμφάνιση ασυνεχειών ή προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κατασκευάστριας θα ακολουθήσει η διεξαγωγή προγράμματος πτητικών δοκιμών που θα επιτρέψουν τη διακρίβωση των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του Predator XP συμπεριλαμβανομένων της ασφαλούς πτήσης, της αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης, και τη δοκιμή του εξοπλισμού αποστολής, των μέσων επικοινωνιών και ιδιαίτερα του πέραν της γραμμής θέασης συστήματος ελέγχου του αεροχήματος με τη βοήθεια δορυφορικών επικοινωνιών.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το αεροδρόμιο Castle Dome η ευθύνη λειτουργίας του οποίου ανήκει στο πεδίο δοκιμών Yuma, έχει κατασκευαστεί με σκοπό την υποστήριξη πτητικών δοκιμών μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Κατασκευάστηκε το 1960 ως ελικοδρόμιο για την υποστήριξη του προγράμματος ανάπτυξης του επιθετικού ελικοπτέρου AH-64 Apache, ενώ το 1980 προστέθηκε διάδρομος απο-προσγειώσεων με σκοπό την υποστήριξη πτήσεων αεροσκαφών σταθερών πτερύγων.
Το 2003 ο διάδρομος επεκτάθηκε και στις αρχές του τρέχοντος έτους προστέθηκε μία εγκατάσταση της GA-ASI για την ανάπτυξη και δοκιμή των αεροχημάτων παραγωγής της συμπεριλαμβανομένου και του Predator XP. Είναι δε πολύ πιθανό η συγκεκριμένη εγκατάσταση να χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση και την επίδειξη του Predator XP σε εξαγωγικούς πελάτες.
Παρέχοντας βελτιωμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR: Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) το Predator XP διαθέτει τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις (ύψος πτήσης, ταχύτητα και αυτονομία 35 ωρών) με το επιχειρησιακό δοκιμασμένο RQ-1 Predator A.
Όμως το αερόχημα έχει αναβαθμιστεί με αποδοτικότερης λειτουργίας σύστημα πρόωσης, με τριπλό σύστημα ηλεκτρονικών πτήσης (ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία σε περίπτωση βλάβης ή ζημίας μάχης), με κατασκευής GA-ASI ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Lynx με δυνατότητα ναυτικής επιτήρησης ευρείας περιοχής (MWAS: Maritime Wide Area Surveillance), ηλεκτρο-οπτικό σύστημα βίντεο υψηλής ανάλυσης, βελτιωμένο λογισμικό Claw για τον έλεγχο αισθητήρων και ανάλυσης εικόνων και σύστημα αυτόματης αναγνώρισης σκαφών επιφανείας AIS (Automatic Identification System).







 http://www.defence-point.gr/news/?p=107826

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here