Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

SDB II για τα F-35, F/A-18E/-F και F-16 (ΒΙΝΤΕΟ)

Την έναρξη των διαδικασιών ολοκλήρωσης της κατευθυνόμενης βόμβας μικρής διαμέτρου (SDB: Small Diameter Bomb) II (GBU-53/B) στα μαχητικά F-35 Lightning II, F/A-18E/-F Super Hornet και F-16 Fighting Falcon σε συνεργασία με το Ναυτικό και την Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε η αμερικανική Raytheon κατά την πρώτη ημέρα της διεθνούς αεροδιαστημικής έκθεσης Farnborough 2014 που διεξάγεται στη Βρετανία από 14 ως Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου, οι προκαταρκτικοί έλεγχοι και δοκιμές για τη φυσική συμβατότητα του όπλου στο F-35 έχουν ολοκληρωθεί και η σχεδιαστική προδιαγραφή για τη μεταφορά σε εσωτερικές αποθήκες οπλισμού οκτώ SDB II από το μαχητικό έχουν επιβεβαιωθεί.
Το ίδιο ισχύει και για το F/A-18E/-F που μετά την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών ελέγχων και δοκιμών την παρούσα περίοδο σχεδιάζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης στο Super Hornet. Επίσης σε ότι αφορά το F-16 ήδη έχουν ολοκληρωθεί δοκιμαστικές πτήσεις με SDB II που φέρουν όργανα τηλεμετρίας (IMV: Instrumented Measurement Vehicles).

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ανωτέρω δοκιμές, έλεγχοι και δοκιμαστικές πτήσεις αποτελούν τα προκαταρκτικά στάδια της ολοκλήρωσης του όπλου στις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Εδώ, ας σημειωθεί, ότι η ολοκλήρωση της SDB II στο μαχητικό F-15E Strike Eagle υλοποιείται από το 2010 και μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί αρκετές επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις που επέδειξαν τη δυνατότητα του όπλου να προσβάλλει με μεγάλη ακρίβεια στατικούς και κινούμενους στόχους.
Η διαδικασία ολοκλήρωσης της SDB II εξελίσσεται παράλληλα με τη διεξαγωγή πτητικών δοκιμών από την Αεροπορία των ΗΠΑ και την κατασκευάστρια Raytheon που αποσκοπούν την επίτευξη του ορόσημου (milestone) «C», που συνεπάγεται την έναρξη παραγωγής χαμηλού ρυθμού.
Υπενθυμίζεται, ότι η SDB II είναι κατευθυνόμενη βόμβα με δυνατότητα καταστροφής στόχων με υψηλή ακρίβεια σε αποστάσεις ως 40 ναυτικά μίλια αλλά και δυνατότητα αλλαγής στόχου, καθώς μία κρυπτασφαλισμένη ζεύξη δεδομένων επιτρέπει τη μετάδοση στο όπλο δεδομένων στόχων.
Η SDB II είναι εξοπλισμένη με τριπλής λειτουργικής διαμόρφωσης (ημι-ενεργού λέιζερ, χιλιοστομετρικού κύματος ραντάρ, μη ψυχόμενου υπέρυθρου απεικονιστή) εντοπιστή κατασκευής της Raytheon, που επιτρέπει την προσβολή στόχων από μεγάλες αποστάσεις ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

 \







http://www.defence-point.gr/news/?p=107606

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here