Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Άλλο Κριμαία και άλλο οι Ρωσόφωνοι της Ανατολικής Ουκρανίας...


Σε παλαιότερη ανάρτηση μας είχαμε γράψει πως το Κρεμλίνο δεν δείχνει την ίδια σκληρή στάση στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ουκρανία με την οποία αντιμετώπισε την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία. Έτσι δείχνει τουλάχιστον η τακτική που ακολουθεί με το ζήτημα των ρωσόφωνων. Με το ζήτημα της Κριμαίας δεν άφησε σε κανέναν το περιθώριο να αμφισβητήσει το δημοψήφισμα της ένωσης με την Ρωσία, κάτι που δεν έκανε και με τους ρωσόφωνους στην Ανατολική Ουκρανία
.. Εκεί ακολουθεί τη διπλωματική οδό κάτι που οι δυτικοί και ο Ποροσένκο ίσως εκλαμβάνουν ως δείγμα αδυναμίας.

Βέβαια η χερσόνησος της Κριμαίας έχει ζωτική γεωστρατηγική σημασία για τη Ρωσία κάτι που έδειξε και με πρόσφατες δηλώσεις του ο Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη λέγοντας ότι δεν θα συνιστούσε σε κανένα να επιτεθεί στη Κριμαϊκή Χερσόνησο ακόμα και αν αυτό αποτελεί προσπάθεια επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία. "Δεν θα το συνιστούσα σε κανέναν. Έχουμε ένα δόγμα εθνικής ασφάλειας που περιγράφει με σαφήνεια πως θα δράσουμε σε αυτή την περίπτωση" δήλωσε ο Ρώσος Υπ.Εξ. κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα με την Ιταλίδα ομόλογο του Φεντερίκα Μοτζερίνι. Στη δήλωση του ο κ. Λαβρόφ έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο σε όλους ότι σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία το Κρεμλίνο θα απαντήσει με την στρατιωτική του ισχύ και όχι με διπλωματικά μέσα.

Η Κριμαία μετά το δημοψήφισμα του Μαρτίου οδηγείται σε πλήρη ένωση με τη Ρωσία και παρά την μη αναγνώριση του δημοψηφίσματος από τη Δύση, τις πιέσεις και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΝΑΤΟ και Ε.Ε το Κρεμλίνο όχι απλά δεν έχει υποχωρήσει αλλά την Τετάρτη πρακτικά έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους..

Η δήλωση Λαβρόφ όμως έχει και άλλη ανάγνωση. Η μέχρι τώρα στάση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία δεν οφείλεται σε αδυναμία αλλά στην επιλογή του Κρεμλίνου. Την ήπια όμως αυτή στάση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία (ίσως) ερμηνεύουν ως αδυναμία η Δύση και ο Ποροσένκο και αυτό δείχνει να θέλει να προλάβει ο Λαβρόφ. Ο Ποροσένκο πάντως μέχρι τώρα δείχνει άγνοια κινδύνου με τις επιλογές του απέναντι στους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Αν. Ουκρανίας.

Τι άλλες ζυμώσεις θα προκύψουν στην ανατολική Ουκρανία και ποια η τύχη τελικά των ρωσόφωνων σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ θα χρειαστεί να περιμένουμε και άλλο για να δούμε. Πάντως δεν προβλέπουμε να αντιδράσει δυναμικά η Ρωσία στο πρόβλημα των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας, πολύ δύσκολα...

 Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here