Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η Χαμάς έχει μπεί σε μια μάχη που δεν ξέρει πως να την τελειώσει.

Η τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και πλέον με εμφανή την πρόθεση της Χαμάς να καταφέρει ένα "εκκωφαντικό" χτύπημα στο Ισραήλ. Ο παραλογισμός -γιατί περί παραλογισμού πρόκειται- έφτασε μέχρι το σημείο οι ρουκέτες της Χαμάς να σημαδεύουν συστηματικά το πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ντιμόνα,
κάτι που αν συμβεί φυσικά δεν θα έχει μόνο τοπικού χαρακτήρα συνέπειες αλλά θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή και φυσικά ακόμα και εμάς στην Ελλάδα.

Η κλιμάκωση αυτή δεν δείχνει να αφήνει κάποια διπλωματική διέξοδο για εκτόνωση της κρίσης στην οργάνωση της Χαμάς η οποία στέλνει δεκάδες ρουκέτες κάθε μέρα προς το Ισραήλ ενώ οι Ισραηλινοί στις έρευνες τους για τους τρεις νεαρούς Εβραίους οδήγησαν στη φυλακή πάνω από 900 παλαιστίνιους και συνεχίζουν να σφυροκοπούν ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας με τους νεκρούς να έχουν υπερβεί τους 80..

Η περαιτέρω κλιμάκωση στις ενέργειες της Χαμάς ήρθε όταν Εβραίοι εξτρεμιστές έκαψαν ζωντανό Παλαιστίνιο έφηβο σε πράξη αντεκδίκησης για το θάνατο των τριών νεαρών αγνοούμενων Εβραίων που τελικά βρέθηκαν νεκροί στη Δυτική όχθη.

Όλα αυτά ενώ εκατοντάδες ισραηλινές βόμβες συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Γάζα σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους στη πλειοψηφία τους πολίτες. Τουλάχιστον σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται στην τακτική της Χαμάς να χρησιμοποιεί ως "ανθρώπινες ασπίδες" άμαχους πολίτες.

Κατά τη Χαμάς το βάρος της αποκλιμάκωσης πέφτει στο Ισραήλ καθώς οι ρουκέτες που πέφτουν στο Ισραήλ δεν έχουν προκαλέσει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί και για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Khaled Meshaal ηγέτη της Χαμάς για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση "πρέπει πρώτα να αλλάξει την πολιτική του το Ισραήλ να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί οι δολοφονίες και ο αποικισμός στα κατεχόμενα. Οι άνθρωποι μας αξίζουν να ζουν ελεύθεροι".

Η κρίση αυτή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν δείχνει να βρίσκει κάποια διέξοδο εκτόνωσης και αν οι διεθνείς οργανισμοί δεν αναλάβουν δράση τότε δεν βλέπουμε με ποιο τρόπο θα σταματήσει αυτό το αιματοκύλισμα το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να πάρει και επικίνδυνες διαστάσεις και για τις γειτονικές χώρες που δεν εμπλέκονται στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Γάζα..


Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here