Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

US Navy: Το πρώτο όπλο λέιζερ σε πλοίο


Το Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε στον Περσικό Κόλπο το πρώτο όπλο λέιζερ με δυνατότητα καταστροφής στόχου επί του αποβατικού δεξαμενοπλοίου USS Ponce , που πλέον έχει τυποποιηθεί ως AFSB-I: Afloat Forward Staging Base, Interim: προωθημένη πλωτή βάση, ).
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ναυτικού των ΗΠΑ το USS Ponce υπό τη διοίκηση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο περιπολεί στην περιοχή του Περσικού Κόλπου εξοπλισμένο με το ισχύος 30 Kilowatt πρωτότυπο του Οπλικού Συστήματος Λέιζερ (LaWS: Laser Weapon System).
Το LaWS είναι εγκατεστημένο στην πλώρη του USS Ponce και μπορεί να βάλλει δέσμες λέιζερ για την προειδοποίηση στόχων (αεροχήματα ή μικρά σκάφη επιφανείας) ή και την καταστροφή τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό το όπλο αναπτύσσονταν τα τελευταία έξι χρόνια από το Γραφείο Ναυτικής Έρευνας (ONR: Office of Naval Research) του Ναυτικού των ΗΠΑ με τη συνεργασία των L-3 Communications Holdings LLC (LLL) και του Κέντρου Ηλεκτρο-Οπτικών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 40 εκατ. δολαρίων (δες την ανάρτηση με τίτλο «Κοψοχρονιά»… ένα δολάριο η βολή λέιζερ» στον σύνδεσμο
http://media.cmgdigital.com/shared/img/photos/2013/04/09/7e/e1/Laser.jpg
Είναι αυτονόητο, ότι η επιχειρησιακή ανάπτυξη του LaWS αποτελεί ταυτόχρονα και δοκιμή του σε επιχειρησιακό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην επίδραση των καιρικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, σκόνη κ.λπ.) στη λειτουργία του. Φυσικά της ανάπτυξης επί του USS Ponce είχε προηγηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα δοκιμών πεδίου συμπεριλαμβανομένων και της προσβολής στατικών στόχων επιφανείας.

Με βάση τα όσα έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και του Ναυτικού των ΗΠΑ το όπλο έχει δυνατότητα προοδευτικής εκπομπής ισχυρότερων δεσμών ώστε αρχικά να προειδοποιεί τον αντίπαλο και εφόσον απαιτηθεί να τον καταστρέψει.
Με την ολοκλήρωση των διαρκείας ενός έτους επιχειρησιακών δοκιμών τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα τροφοδοτήσουν τρεις βιομηχανικές ομάδες των οποίων ηγούνται οι BAE Systems, Northrop Grumman και Raytheon οι οποίες μέχρι το 2021 θα έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη πολύ ισχυρότερων όπλων λέιζερ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here