Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014


Νέες διαστάσεις παίρνει η εκτροπή του τουρκικού προγράμματος υποβρυχίων AIP


Posted by HBS

Νέες διαστάσεις στην καθυστέρηση του προγράμματος ναυπήγησης των τουρκικών υποβρυχίων Αναερόβιας Πρόωσης κλάσης Cerbe δίνει χθεσινό δημοσίευμα  το οποίο αποκαλύπτει δύο σημαντικότατα στοιχεία:
- για πρώτη φορά Τούρκοι αξιωματούχοι παραδέχονται την εκτροπή του αυτού προγράμματος, καθώς και την ύπαρξη διαφορών και κωλυμάτων “τεχνικής φύσεως” (που πιθανότατα άπτονται της ολοκλήρωσης των τουρκικής προέλευσης συστημάτων και αισθητήρων που θα ενσωματωθούν σε αυτά) με τους Γερμανούς εταίρους του προγράμματος συμπαραγωγής, για την επίλυση των οποίων καταβάλλονται προσπάθειες.

- το ύψος του προγράμματος έφτασε στο υπέρογκο ποσό των 3,5 δις δολαρίων (2,8 δις ευρώ) ήτοι 583 εκατ. δολάρια (470 εκατ. ευρώ) ανά μονάδα. Η αύξηση είναι της τάξης του 27%, καθώς σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η τουρκική σύμβαση ήταν ύψους €2,2 δισ. ήτοι 370 εκατ. ανά μονάδα. Σημειωτέον πως αυτό το ποσό αφορά μόνο στα υλικά κατασκευής. Τα εργατικά και το συνολικό κόστος ναυπήγησης των υποβρυχίων δεν περιλαμβάνεται, όπως φυσικά δεν υπολογίζεται η επιβάρυνση από το υψηλό επιτόκιο με το οποίο το τουρκικό κράτος δανείστηκε για να πληρώσει την αγορά των υποβρυχίων, ούτε το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής όλων των εγχώριων συστημάτων και αισθητήρων.

Το δημοσίευμα επικαλείται φήμες που προέρχονται από την Άγκυρα, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική πλευρά έφτασε ένα βήμα από το να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά του γερμανικού ναυπηγείου Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) ή ακόμη και να προβεί στην ακύρωση του εν λόγω προγράμματος, αλλά τελικά υποχώρησε υπό την απειλή που συνιστούσαν τα αποτελέσματα της μακρόχρονης ηλεκτρονικής παρακολούθησης της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εις βάρος ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων.
Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel παρέθεσε εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο αποκάλυπτε πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας από το 2009, ενώ τον Σεπτέμβριο η γερμανική εφημερίδα Die Welt επανήλθε, γράφοντας πως ένας από τους λόγους που η BND παρακολουθεί την Άγκυρα, ήταν πως διέθετε αυξανόμενες ενδείξεις πως βρίσκεται εν εξελίξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τουρκίας.
Δεν διέρρευσαν λεπτομέρειες για το εύρος της αυτής υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά τον Αύγουστο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι ισχυρισμοί ήταν «ανησυχητικοί». Μάλιστα, εκλήθει ο Γερμανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Eberhard Pohl, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Το Βερολίνο από τότε δεν έχει αρνηθεί επίσημα τους ισχυρισμούς.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως Γερμανός διπλωμάτης στην Άγκυρα δήλωσε πως “κατηγορίες εκβιασμού μεταξύ συμμάχων είναι καθαρή φαντασία”, ενώ πρόσθεσε πως “οι δύο πλευρές δουλεύουν σκληρά για να προχωρήσει το τουρκικό πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα”.
Παράλληλα, Τούρκος διπλωμάτης αρνήθηκε το γεγονός πως η Άγκυρα εκβιαζόταν από το Βερολίνο υπό τη σκιά μιας συμφωνίας “καθυστέρησης του προγράμματος υποβρυχίων έναντι των ταινιών παρακολούθησης”. “Αυτή είναι μια ιδιαίτερα κακή θεωρία συνωμοσίας”, κατέληξε.
Μολαταύτα, ανώτερη βιομηχανική πηγή και ειδικός στις ναυτικές συμβάσεις, δήλωσε σχετικά: «Δεν θα απέρριπτα τόσο εύκολα αυτούς τους ισχυρισμούς», δίχως όμως να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα.
Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την εκκίνηση του προγράμματος το 2011, αυτό ξεκίνησε μόλις τον Οκτώβριο του 2014, επιμηκύνοντας σημαντικά τον ορίζοντα παράδοσης του πρώτου Υποβρυχίου Αναερόβιας Πρόωσης κλάσης CERBE στις αρχές του 2020. Πλέον, φαίνεται πως ακόμη και αυτός ο χρονικός ορίζοντας τίθεται εν αμφιβόλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here