Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ρωσία – πετρέλαιο: Κίνδυνος ύφεσης για τη ρωσική οικονομία


Αναπόφευκτη είναι η ύφεση στη ρωσική οικονομία, εάν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου «σπάσουν» καθοδικά την τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Σχετικό θέμα φιλοξενεί το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ.
Ο υπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή προσέγγιση στα θέματα του προϋπολογισμού, με την αναθεώρηση προτεραιοτήτων και να αξιοποιήσει ενεργά «εργαλεία» καταπολέμησης της κρίσης. Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, θα πρέπει να αναβληθεί η υλοποίηση στόχων χαμηλής προτεραιότητας.

Ωστόσο, ο υπουργός εκτίμησε, ότι η ανάπτυξη θα αποκατασταθεί όταν η οικονομία προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ενώ δήλωσε πως οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο σοβαρές όπως αυτές την περίοδο 2008-2009, αφού θεωρεί πως η πτώση των τιμών θα είναι συγκυριακή και η πιθανότερη τιμή ανά βαρέλι πετρέλαιο για το 2015 είναι 80-90 δολάρια.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε στις 10 Νοεμβρίου την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2014 στο 0,3%, έναντι εκτίμησης από 1,3%-2% που υπήρχε το 2013. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης από την πλευρά του, εκτιμά πως η ανάπτυξη του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) θα είναι 0,5% για το 2014 και 1,2% το 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here