Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

«Αλμυρά» τα ρωσικά πυρομαχικά για τα ινδικά άρματα T-90


Η έλλειψη πυρομαχικών για τα ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης T-90 σε συνδυασμό με την αδυναμία εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών ανάγκασε το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας να αποδεχθεί τη ρωσική προσφορά για την πώληση τους παρά το γεγονός ότι η τιμή είναι «αλμυρή».
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας που έκανε δηλώσεις στην αμερικανική επιθεώρηση «Defense News», η σχετική συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε την τιμή κατά 20% και αρνήθηκε να δεχθεί να αναλάβει υποχρέωση αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 197 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (155,5 εκατ. ευρώ) και αφορά βλήματα κινητικής ενέργειας (APFSDS: Armor Piercing, Fin Stabilized, Discarding Sabot: διατρητικό θώρακα, σταθεροποιούμενο δια πτερυγίων, απορριπτόμενου κελύφους).Ας σημειωθεί ότι το 2011 η προμήθεια για τον ίδιο αριθμό και τύπο βλημάτων είχε κοστολογηθεί στα 163 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (128,6 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ρωσία αρνήθηκε τη μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή των βλημάτων στην κρατική ινδική εταιρία Ordnance Factory Board (OFB), μία απαίτηση που η Ινδία διατύπωνε με επιμονή την τελευταία πενταετία, καθώς η κρατική OFB απέτυχε στην προσπάθεια της να αναπτύξει ιδίας σχεδίασης πυρομαχικό του τύπου συμβατό με το άρμα Τ-90.
Σύμφωνα με Ινδό απόστρατο αξιωματικό και νυν αναλυτή, το πυρομαχικό της OFB, που μπορεί να βληθεί από τα άρματα T-72, αλλα στην περίπτωση των T-90 απαιτούσε την τροποποίηση του βλητικού υπολογιστή του άρματος την οποία δεν μπόρεσε να επιτύχει ο ινδικός οργανισμός αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης (DRDO: Defence Research and Development Organisation).
Σημειώνεται, ότι ο Στρατός της Ινδίας επιχειρεί περισσότερα από 500 άρματα μάχης T-90 και σχεδιάζει μέχρι το 2020 να εντάξει σε υπηρεσία περισσότερες από 1.300 μονάδες του τύπου που παράγονται στην Ινδία κατόπιν αδείας.
Το ερώτημα είναι ποιος είναι αρκετά έξυπνος ώστε να σπεύσει να επιχειρήσει να επιλύσει το πρόβλημα που προκαλεί στους Ινδούς η ρωσική στάση…



 http://www.defence-point.gr/news/?p=116165

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here