Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Επιπλέον 1.500 στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

Mε αεροπορικές επιδρομές επιχειρεί η Συμμαχία να ανακόψει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους 


Ουάσινγκτον
Επιπλέον 1.500 στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ                                                                               Επιπλέον δύναμη 1.500 στρατιωτικών συμβούλων στέλνει στο Ιράκ ο Μπαράκ Ομπάμα με εντολή να εκπαιδεύσους τους κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η δύναμη αυτή δεν πρόκειται να αναμιχθεί σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίου-μαμούθ ύψους 5,6 δισ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Μπάιτζι, μιας πόλης στα βόρεια της Βαγδάτης, αφού εκδίωξαν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό, ο στρατός έχει επιτύχει «μεγάλη πρόοδο» στο Μπάιτζι και η σημαία του Ιράκ κυματίζει πλέον σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια, όπως στην έδρα της αστυνομίας.
 

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, με τη βοήθεια πολιτοφυλάκων και μελών σουνιτικών φυλών που έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση, εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα επιχείρηση για την ανακατάληψη αυτής της πόλης που ελεγχόταν από τους τζιχαντιστές εδώ και μήνες.

Ο στρατός κατάφερε να μπει στο Μπάιτζι την 31η Οκτωβρίου.

Το Μπάιτζι βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί από το Τικρίτ στη Μοσούλη, δύο πόλεις που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο.

Η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση (Centcom) ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της συμμαχίας πραγματοποίησαν έξι επιχειρήσεις από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή.

Ο ένας από αυτούς τους βομβαρδισμούς αφορούσε έναν στόχο κοντά στο Μπάιτζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here