Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ισραήλ: Λιγοτερα F-35 Lightning II

Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες που επιβάλει η παγκόσμια οικονομική κρίση και από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ούτε το Ισραήλ, παρά τις ειδικές συνθήκες ασφαλείας που αντιμετωπίζει.

Το εβραϊκό κράτος, μετά από μια σειρά ακυρώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων (π.χ. V-22 Osprey), προχωρά στη σημαντική μείωση της συμπληρωματικής προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II της Lockheed Martin.
Φαίνεται ότι η δεύτερη παρτίδα των μαχητικών του τύπου θα είναι περικομμένη μέχρι και 50%, αφού όπως προέκυψε από δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού, του Γιουβάλ Στέινιτζ, υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, θα παραγγελθούν 10-15 μαχητικά, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, είχε αναφέρει τον αριθμό 25-31 τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ισραηλινή Αεροπορία έχει προμηθευτεί μία μοίρα αεροσκαφών του τύπου (19 μαχητικά) και σκόπευε να προχωρήσει στη δημιουργία άλλων δύο μοιρών, με την υλοποίηση αντίστοιχης προμήθειας, μετά από παραγγελία προς την κατασκευάστρια εταιρία. Η πρώτη συμφωνία του 2010 προβλέπει «δικαίωμα προαίρεσης» (option) για την προμήθεια άλλων 75 μαχητικών στην ίδια τιμή.
Προς το παρόν, ο Κλάδος θα κάνει τη δουλειά του με δύο μοίρες, αν και η οριστική κυβερνητική απόφαση θα ληφθεί σε λίγες μέρες και ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Υπάρχει και το ενδεχόμενο συμβιβασμού, με την προμήθεια τώρα 13 μαχητικών και την αναβολή για το 2017 της παραγγελίας επιπλέον 17 μαχητικών του τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here