Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

NEW SUM


Για τη φοβερή και τρομερή SciFY την μη κερδοσκοπική (!) εταιρία υψηλής τεχνολογίας που δημιούργησαν ερευνητές του Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» και διακρίνεται και εκτός Ελλάδας, τα έχουμε ξαναπεί. Ενσαρκώνει το πιο φιλόδοξο όραμα για την Ελλάδα που θα θέλαμε να καμαρώνουμε,
Η νέα αφορμή που μας κάνει να ασχολούμαστε μαζί της είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα,


Καινοτομούν λοιπόν παγκοσμίως με το «NewSum», ο τίτλος είναι προϊόν δύο λέξεων, του «news» (είδηση-ειδήσεις) και του «summary» (περίληψη). Τι είναι; Δυνητικά ο καλύτερος φίλος του σύγχρονου δημοσιογράφου, αλλά και του πολυάσχολου επαγγελματία που θέλει να μένει ενημερωμένος σφαιρικά από πολλές πηγές, παρά το εγγενές μειονέκτημα της απουσίας επαρκούς χρόνου! Είναι προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης!!!
Με απλά λόγια: Του καθορίζεις εσύ ποιες πηγές σε ενδιαφέρουν και αυτό έχει τη δυνατότητα και σου δημιουργεί ένα νέο κείμενο, το οποίο είναι περίληψη των κειμένων που του έχεις υποδείξει, ομοειδούς περιεχομένου! Προσφέρει δηλαδή πολυφωνική ενημέρωση με μια ματιά!
Όπως μας είπαν, «δημιουργεί αυτόματα ένα περιληπτικό κείμενο για κάθε είδηση, αντλώντας δεδομένα από πολλές ειδησεογραφικές πηγές. Δίνει τα βασικά σημεία όλων των πληροφοριών που θα είχαμε, αν μπορούσαμε να διαβάσουμε όλα τα άρθρα, από όλες τις πηγές που χρησιμοποιούμε. Συνοψίζει την είδηση χωρίς να επαναλαμβάνει πληροφορία, χωρίς να παραλείπει κρίσιμα σημεία της. Και περιέχει πάντα αναφορά στην αρχική πηγή, για να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάζει την πλήρη είδηση από το μέσο που προτιμά».
Και σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες εφαρμογές που τώρα τελευταία άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά, το «NewSum» είναι η μοναδική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να διαβάζει περιλήψεις ειδήσεων σε πολλές γλώσσες: από ελληνικές πηγές στα ελληνικά και από αγγλόφωνες πηγές στα αγγλικά. Και, όπως μάθαμε, ήδη έχει δοκιμαστεί στα γερμανικά με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ πλέον δοκιμάζεται και σε άλλες γλώσσες.
Εν ολίγοις, η λειτουργική, ελαφριά και φιλική στον χρήστη εφαρμογή, που διατίθεται δωρεάν στο Google Play για συσκευές android: https://play.google.com/store
/apps/details?id=gr.scify.newsum.ui
Επιπλέον, από την ίδια προσπάθεια γεννήθηκε ένα λιτό site σύνοψης ειδήσεων (http://www.newsumontheweb.org), αλλά και άλλες λύσεις.
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, είναι ο Marketing Manager της SciFY, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τι κάνει και τι δεν κάνει το NewSum: «Αυτό που δίνει, είναι μόνο μια περίληψη. Τα βασικά σημεία της είδησης, για να ξέρεις με μια ματιά το τι γίνεται. Μπορείς να διαβάσεις ειδήσεις σε στιγμές που έχεις ελάχιστο χρόνο και ως τώρα δεν θα το έκανες. Αν θέλεις όμως να εμβαθύνεις, σε προτρέπει να επιλέξεις την αρχική πηγή της είδησης, και να διαβάσεις το πλήρες άρθρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here