MLRS: Στρατηγική συνεργασία με LM vs… παρουσίαση
Airbus Defense & SpaceΤελικα η προμήθεια των σαράντα μεταχειρισμένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS θα γινει από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση είναι προφανές ότι η πρόταση της γερμανικής εταιρίας Cassidian (πλέον Airbus Defense & Space)που προσέφερε 23 εκτοξευτές του συστήματος της εκσυγχρονισμένης έκδοσης MARS (Mittleres Artillerieraketensystem) II από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας απορρίφθηκε.
Όμως η αμερικανο-γερμανική μάχη για τα ελληνικά MLRS φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Έχει μετατοπισθεί κυρίως στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους με προϋπολογισμό 157 εκατ. ευρώ αλλά και μεταφερθεί σε βιομηχανικό επίπεδο. Σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Lockheed Martin που σαφώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και φυσικά την προμήθεια πυρομαχικών για το οπλικό σύστημα.
Το «έπαθλο» των πυρομαχικών (τα δύο προγράμματα που προαναφέρθηκαν) είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο αφού ανέρχεται στο συνολικό ύψος των 365 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και ο εκσυγχρονισμός εκτοξεύεται στα 522 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά η Airbus Defense & Space κάθε άλλο παρά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Μάλιστα στις 31 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιήσει παρουσίαση στο ΓΕΣ σχετικά με την πρόταση εκσυγχρονισμού του συστήματος.
, κύρια συστατικά της αναβάθμισης είναι η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου πυρός (EFCS: European Fire Control System) που επιτρέπει τη βολή των νέων πυραύλων ενιαίας πυροκεφαλής GMLRS (όπου εμπλέκεται η Airbus Defense & Space) και η εγκατάσταση του κατασκευής KMW συστήματος ηλεκτρικής περιστροφής του εκτοξευτή – ηλεκτρονικής τάξης (ELDS/EPS: Electrical Launch Drive System/ Electronic Positioning System), που αντικαθιστά τα χρησιμοποιούμενα υδραυλικά συστήματα που έχουν αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης.
Προς το παρόν, το ακριβές περιεχόμενο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS δεν είναι γνωστό. Αλλά η επίτευξη ενιαίας διαμόρφωσης και η εξάλειψη των προβλημάτων παλαιότητας συστημάτων, υποσυστημάτων / συγκροτημάτων θα πρέπει να θεωρούνται από τα βασικά ζητούμενα.
Επίσης,
με βάση πληροφορίες, απαράβατος όρος θα είναι και η δυνατότητα των
εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών να βάλλουν τόσο τους βεληνεκούς 165 χλμ.
πυραύλους MGM-140B Block 1A ATACMS και τα λοιπά πυρομαχικά διασποράς που
ήδη διαθέτει σε υπηρεσία ο ΕΣ όσο και τους νέους, μεγάλου βεληνεκούς
πυραύλους MGM-168 ATACMS Block IVA [πρώην MGM-140E], που με ενιαία
πυροκεφαλή βάρους 230 κιλών επιτυγχάνει βεληνεκές 300 χλμ.) αλλά και
τους πυραύλους GMLRS (βεληνεκούς 70 χλμ.).
Όμως, με βάση τα όσα αναφέρονται σε ανοικτές πηγές, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεν επιτρέπει τη βολή τόσο των πυραύλων ATACMS όσο και των πυρομαχικών διασποράς, που διεθνής συνθήκη, την οποία η χώρα μας δεν έχει υπογράψει, έχει επιβάλλει σχεδόν γενικευμένη απαγόρευση της διακίνησης τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
add your comment here