Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση Πούτιν, Ποροσένκο και Ευρώπης για την κρίση στην Ουκρανία

Οι επαφές στο Μιλάνο έρχονται μια ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Πούτιν πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μεγάλους κινδύνους» στη «μεταφορά» φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στην ενεργειακή διένεξη μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο στο Μιλάνο, με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία και την ενεργειακή διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.


Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Παρούσα είναι και η νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πούτιν, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει στη συνέχεια πως εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφωνίες» μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας σχετικά με τα βαθιά αίτια της κρίσης αλλά τα γεγονότα που την πυροδότησαν.

Η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε και με τον κ. Ποροσένκο, και αμφότεροι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η συμφωνία εκεχειρίας δεν έχει υλοποιηθεί στο 100%.

Οι επαφές στο Μιλάνο έρχονται μια ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Πούτιν πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μεγάλους κινδύνους» στη «μεταφορά» φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στην ενεργειακή διένεξη μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος αποσαφήνισε πως αν δεν βρεθεί λύση και το Κίεβο προσπαθήσει να «κλέψει» το αέριο που μεταφέρεται προς την Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών, τότε η Ρωσία «θα μειώσει σταδιακά» τις εξαγωγές, «στο ύψος της ποσότητας που θα έχει κλαπεί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here