Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σφυροκόπημα των ισλαμιστών, κάτι αλλάζει στο Κομπάνι;


Τους πλέον σφοδρούς, μέχρι στιγμής, βομβαρδισμούς κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, εξαπέλυσαν οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ, στην περιοχή του Κομπάνι. Οι πολιορκημένοι Κούρδοι ανακοίνωσαν πως οι βομβαρδισμοί ήταν πράγματι αποτελεσματικοί, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα.
Παρόλα αυτά η προέλαση των ισλαμιστών ανακόπηκε και για πρώτη φορά, εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, τα πυρά έχουν αραιώσει στην περιοχή της πολιορκημένης πόλης.
Πέντε επιδρομές πραγματοποίησαν, συνολικά, εχθές και προχθές, οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις, στο Κομπάνι, ενώ σύμφωνα με το BBC, νέες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και σήμερα το πρωί, σταματώντας την προέλαση των τζιχαντιστών.
Καθώς τα συμμαχικά μαχητικά υπερίπτανται συνεχώς της περιοχής οι τζιχαντιστές δεν μπορούν να κινηθούν και αναζητούν κάλυψη. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση, μια ολόκληρη μονάδα τους εξαϋλώθηκε από τα πλήγματα των συμμαχικών αεροσκαφών, μαζί με αριθμό αρμάτων μάχης που τους υποστήριζαν.

Υπό την κάλυψη των συμμαχικών μαχητικών οι Κούρδοι ανέλαβαν αντεπίθεση, όντας σε απευθείας συνεννόηση με τους Αμερικανούς, πλέον. Οι Κούρδοι ανέφεραν πως ανακατέλαβαν μέρος της πόλης που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, αλλά χρειάζονται ενισχύσεις, καθώς οι τζιχαντιστές υπερέχουν συντριπτικά σε αριθμό και μέσα.
Η άμεση επαφή των Κούρδων της Συρίας με τους Αμερικανούς είναι ίσως το σημαντικότερο δεδομένο, πλέον, της όλης κατάστασης. Οι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι με την στάση των Τούρκων, οι οποίοι «εφευρίσκουν κάθε είδους δικαιολογία για να μην αποτρέψουν μια επικείμενη σφαγή, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους New York Times.
«Αυτή δεν είναι αντίδραση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, την ώρα που έχουν ανοίξει οι πύλες της κόλασης, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά του», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με την τουρκική ηγεσία, σε μια μάταιη προσπάθεια, να πείσει τους Τούρκους να κινηθούν.
Στην Άγκυρα σπεύδει Αμερικανός πρέσβης και ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων από πλευράς ΗΠΑ, στρατηγός των Πεζοναυτών Άλεν για διαβουλεύσεις… Παρόλα αυτά οι Τούρκοι εμμένουν στον εμπαιγμό της διεθνούς κοινότητας, δηλώνοντας, χθες, ότι προτίθενται να στείλουν φαρμακευτικό υλικό στο Κομπάνι. Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι…
Ο ίδιος ο Ερντογάν, πάντως, ξεκαθάρισε την τουρκική θέση. Η Τουρκία απαιτεί επιβολή ζωνών ασφαλείας και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και φυσικά την ανατροπή Άσαντ, για να δεήσει να κινηθεί κατά του ΙΚ.
Στο μεταξύ, σε όλη την Τουρκία, οι Κούρδοι έχουν ξεσηκωθεί, διαμαρτυρόμενοι για την τουρκική αδράνεια. Χθες μόνο, 12 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Κούρδων με τις τουρκικές δυνάμεις. Φαίνεται πως η τουρκική εμμονή έχει υπονομεύσει, οριστικά, τα όποια σχέδια επίλυσης του Κουρδικού.
Μόνο η υπερφίαλη ηγετική ομάδα της Τουρκίας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πολιτικής που ασκεί, εγκλωβισμένη στο κατασκευασμένο από την ίδια όραμα της «περιφερειακής υπερδύναμης Τουρκίας».




 http://www.defence-point.gr/news/?p=113223

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here