Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Και οι ΗΠΑ-Βρετανία παρακολουθούσαν την Τουρκία…

 


Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατασκόπευα επίσης την Τουρκία, παράλληλα με τη Γερμανία, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Έντουαρτ Σνόουντεν. Η Τουρκία είχε κατηγοριοποιηθεί ταυρόχρονα, ως εταίρος και στόχος…

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφερε στο φως το γερμανικό περιοδικό η Τουρκία αποτελούσε βασικό στόχο επιτήρησης για τις αμερικανικές υπηρεσίες. Η NSA είχε
διαταχθεί από την αμερικανική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τις προθέσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει το Der Spiegel, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν την Τουρκία πιο έντονα και από την Κούβα. Πληροφορίες που αφορούσαν τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, στρατιωτικές πληροφορίες, πληροφορίες σχετικά με κρίσιμες υποδομές και σχετικές με την ενέργεια, αποτελούσαν βασικές προτεραιότητες των αμερικανικών πρακτόρων στην Τουρκία.

Παράλληλα παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες Τούρκων αξιωματούχων και οι υπολογιστές κορυφαίων πολιτικών ηγετών της χώρας. Η επιχείρηση παρακολούθησης είχε αρχίσει από το 2006. Σύμφωνα όμως με την ίδια πηγή η NSA βοηθούσε τους Τούρκους στις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ για πολλά χρόνια.

Ένα από τα έγγραφα αναφέρει, ότι το 2007 οι Αμερικανοί είχαν παραδώσει στους Τούρκους στοιχεία για μέλη του ΡΚΚ και μάλιστα βοήθησαν τους Τούρκους να συλλάβουν ή και να σκοτώσουν τα εν λόγω πρόσωπα.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν μέλη του ΡΚΚ που ζούσαν εκτός Τουρκίας, κυρίως στην Ευρώπη. Το 2012 οι Αμερικανοί είχαν προσφέρει στους Τούρκους τη βοήθειά τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ, παραδίδοντας τελικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Φαίνεται όμως πως και οι βρετανικές υπηρεσίες δεν υστερούσαν, με αιχμή του δόρατος την περίφημη GCHQ (Government Communications Headquarters), τη βρετανική NSA δηλαδή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Βρετανοί είχαν τοποθετήσει πράκτορές τους στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, αλλά και σε τουρκικές εταιρείες πετρελαιοειδών. Παρακολουθούσαν δε και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, αλλά τον υπουργό Οικονομικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here