Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ρωσία αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα



Η Ρωσία θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία και της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τρίτη ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα«Το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δομές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν τα σύνορά μας και μέσω της επέκτασης, θα εξακολουθήσει να αποτελεί μία από τις βασικές εξωτερικές απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο Μιχαήλ Ποπόφ, αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου, αναφερόμενος ειδικότερα στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και στην κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τα απειλές για τη ρωσική ασφάλεια.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η προσέγγιση των στρατιωτικών δομών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας μας, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της παρουσίας της Συμμαχίας, θα περιληφθούν στις εξωτερικές στρατιωτικές απειλές» είπε.
Οι δηλώσεις του αποτελούν απάντηση στα σχέδια της Ατλαντικής Συμμαχίας να υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής (4 και 5 Σεπτεμβρίου) ένα Σχέδιο Αμεσης Ετοιμότητας (Readiness Action Plan), σε απάντηση της στάσης της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, η οποία θεωρείται από τους συμμάχους άμεση απειλή για τις ΝΑΤΟϊκές χώρες που έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία (χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία).
«Όλα τα γεγονότα δείχνουν την βούληση των ηγεσιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν την πολιτική της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία» δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι παρά τις διακηρύξεις «καλών προθέσεων», το ΝΑΤΟ και η Ρωσία «δεν κατόρθωσαν να εγκαθιδρύσουν έναν διάλογο σε ισότιμη βάση».
«Εξακολουθούν να περιμένουν από τη Ρωσία μονομερείς υποχωρήσεις σε μία σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής... Αποτιμούν κατά μη αντικειμενικό τρόπο τον ρόλο της Ρωσίας στα γεγονότα στην Ουκρανία, εξάγονται εσφαλμένα συμπεράσματα και λαμβάνονται ακατάλληλα μέτρα» είπε.
ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική άσκηση
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκατοντάδες στρατιώτες, οχήματα και αεροσκάφη από εννέα χώρες θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, τα οποία αρχίζουν σήμερα στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας.
Τα γυμνάσια αυτά επρόκειτο αρχικά να είναι περιορισμένα, όμως επεκτάθηκαν σε μια ευρύτερης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ με στόχο να καθησυχασθούν τα ανατολικά κράτη μέλη που αισθάνονται πως απειλούνται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συμμαχία, με τα γυμνάσια αυτά θα εκπαιδευθούν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.
«Η άσκηση Steadfast Javelin II έχει στόχο να καταδείξει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο θεμελιώδη σκοπό του να διαφυλάσσει την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών και των εταίρων του» αναφέρεται σε δήλωση της συμμαχίας.
Η άσκηση θα διεξαχθεί ώς τις 8 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, καθώς και τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν. Άλλα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, τα οποία θα διεξαχθούν και στο έδαφος της Ουκρανίας, σχεδιάζονται ήδη για τους ερχόμενους μήνες.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Εσθονίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θέλει να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ μόνιμες βάσεις στο έδαφός της, για να αμυνθεί εναντίον της γειτονικής Ρωσίας και για να κατευνασθούν οι φόβοι ότι το κράτος αυτό της Βαλτικής θα μπορούσε να γίνει η επόμενη εστία ανάφλεξης μετά την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here