Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη “Νατοικών” Αεροεκτοξευόμενων Βομβών Ακριβείας

 
Κατά τη Διάρκεια της συνάντησης κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ένα μικρό γκρουπ 6 χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αποφάσισαν την απο κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη αεροεκτοξευόμενων πυρομαχικών ακριβείας νέας γενιάς τα οποία θα επιτρέπουν στα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου της συμμαχίας να εκτελούν πλήγματα από ασφαλή απόσταση (stand-off) παρακάμπτοντας έτσι τις δυνατότητες αεράμυνας πολλών πιθανών αντίπαλων χωρών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τύπο και τις τεχνικές προδιαγραφές του όλου project δεν έχουν γίνει γνωστές. Παρόλαυτά εικάζεται πως η οικογένεια πυρομαχικών που θα αναπτυχθεί θα είναι χαμηλού κόστους και αυξημένης ακρίβειας ενώ το μέγιστο βεληνεκές πιθανόν να κυμαίνεται στην περιοχή μεταξύ 40-60 χιλιομέτρων αναλόγως του ύψους αφέσεως. Δεν είναι βέβαιο αν ο πυρήνας και η πολεμική κεφαλή των βομβών θα είναι της οικογένειας Mk80 η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ή θα αποτελείται από μια εξολοκλήρου νέα σχεδίαση με βελτιωμένα χαρακτηριστικά φονικότητας και μειωμένης collateral damage. Στην κοινή αναφορά μη-δεσμευτικής πρόθεσης LOI (Letter of Intent) αναφέρεται ρητά πως επιθυμία των χωρών μελών είναι να αποκτηθεί/αναπτυχθεί ένα όπλο το οποίο θα έχει μικρή επίδραση στον άμαχο πληθυσμό.

Οι συμμετέχουσες χώρες είναι η Ελλάδα, Δανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Νορβηγία και Τσεχία. Η Δανία θεωρείται ως η χώρα που έλαβε την πρωτοβουλία. Ο Δανός αντιπτέραρχος Per Pugholm Olsen ανέφερε: “Οι εμπειρίες από την συμμετοχή της Δανίας στις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη το 2011 μας έδειξαν ότι τα διαθέσιμα μέσα στο οπλοστάσιο μας δεν είναι πάντα αποδοτικά σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων…και δεν μπορούν να εξοπλιστούν έγκαιρα τα αεροσκάφη μας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για την εκτέλεση των επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται να υιοθετηθούν καινοτόμες και ευέλικτες λύσεις για τον αποτελεσματικό εφοδιασμό με πυρομαχικά ακρίβειας των Πολεμικών μας Αεροποριών”.

Το πρόγραμμα πιθανόν να υλοποιηθεί με γνώμονα την συμμετοχή και των αμυντικών βιομηχανιών των συμμετεχουσών χωρών ενώ οι ΗΠΑ ανέφεραν πως παρόλο που δεν παίρνουν μέρος θα παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη. Η καθαρά “Ευρωπαϊκή” αυτή προσπάθεια αναμένεται να αποδώσει καρπούς πιθανότερα σε λιγότερο από μια δεκαετία. Η συνεργασία των Ευρωπαϊκών χωρών και τα έσοδα από την κοινή ανάπτυξη και παραγωγή των PGM θα δημιουργήσουν ένα οικονομικό εύρωστο περιβάλλον για την ολοένα συρρικνούμενη Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία. Η θέληση χωρών τα οποία θεωρούνται ως Δευτερεύουσες Δυνάμεις για ένα τέτοιο εγχείρημα καταδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Ειρήνη στην Γηραιά Ήπειρο δεν είναι δεδομένη.

Με την κρίση στην Ουκρανία, τα ανοιχτά μέτωπα σε Ιράκ, Λιβύη, Συρία και την παγερή σταθερότητα σε Αίγυπτο και Τουρκία κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την σταθερότητα στην περιοχή. Η προνοητικότητα ορισμένων μικρών χωρών να αποκτήσουν τεχνολογικό πλεονέκτημα στις όποιες συρράξεις βρίσκει την Ελλάδα μέσα σε αυτήν την συμμαχία των προθύμων.

Η εικονιζόμενη οικογένεια κατευθυνόμενων βομβών
 AASM Hammer αποτελεί ένα καλό δείγμα μιας μελλοντικής
 Ευρωπαικής κατευθυνόμενης βόμβας Stand-off
Για την ώρα το project προβλέπει κοινή διαχείριση και υποστήριξη των υπαρχόντων πυρομαχικών ακριβείας και διάθεση για χρήση σε συμμάχους μέσω προ-συμφωνημένων δανείων και όρων. Πολύ πιθανόν οι συμμετέχουσες χώρες να προχωρήσουν σε μελλοντικές κοινές προμήθειες όπλων PGM καθώς και στην δημιουργία γραμμών συναρμολόγησης και αποθήκευσης με αυξημένα επίπεδα ασφαλείας.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και να χτίσει συμμαχίες και κοινά συμφέροντα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες η ΠΑ στο μέλλον εκτός του ότι θα ανανεώσει πλήρως το οπλοστάσιο της σε όπλα αέρος εδάφους που διαθέτει, ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει και την απεξάρτησή της από αμυντικές βιομηχανίες που άλλοτε υπερκοστολογούσαν και άλλοτε παρείχαν υποβαθμισμένες εκδόσεις οπλικών συστημάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here