Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014


Δύναμη υψηλής ετοιμότητας ως τείχος κατά της Ρωσίας σχεδιάζει το NATO

Αυτό δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο του NATO, στις 4-5 Σεπτεμβρίου, όπου θα κυριαρχήσει το θέμα της Ουκρανίας. Η δύναμη θα υποστηρίζεται από θαλάσσια και εναέρια στοιχεία, ενώ παράλληλα το NATO σχεδιάζει να αποθηκεύσει όπλα και πυρομαχικά στην Ανατολική Ευρώπη.




Δύναμη υψηλής ετοιμότητας η οποία θα έχει καθήκον να προστατεύει κράτη-μέλη του NATO στην Ανατολική Ευρώπη εναντίον κάθε απειλής, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σχεδιάζει η Συμμαχία, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Όπως εξήγησε ο κ. Ράσμουσεν, η δύναμη θα λειτουργεί ως «αιχμή του δόρατος» και θα μπορεί να αναπτυχθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να βοηθήσει μέλη της Συμμαχίας.

Σημείωσε πως η σχεδιαζόμενη δύναμη θα αποτελείται από αρκετές χιλιάδες άνδρες, χωρίς να δώσει αριθμό. Τα στρατεύματα θα προέρχονται από τα 28 κράτη-μέλη του NATO με «περιστροφές», γεγονός που σημαίνει πως η αποστολή της κάθε χώρας θα υπηρετεί για συγκεκριμένο διάστημα, και στη συνέχεια θα αντικαθίσταται από την αποστολή μίας άλλης χώρας.

Η δύναμη θα υποστηρίζεται από θαλάσσια και εναέρια στοιχεία, ενώ παράλληλα το NATO σχεδιάζει να αποθηκεύσει όπλα και πυρομαχικά στην Ανατολική Ευρώπη.

«Το Σχέδιο Ετοιμότητας θα διασφαλίσει πως θα έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν.

Τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «δεν θέλει να επιτεθεί σε οποιονδήποτε», αλλά ταυτόχρονα «θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να προστατεύσει» τα μέλη της.

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί προς επικύρωση κατά τη Σύνοδο του NATO στην Ουαλία, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία δεν είναι μέλος του NATO, ωστόσο, ο κ. Ράσμουσεν επισήμανε ότι αναμένει μετά από τις ουκρανικές εκλογές του Οκτωβρίου το νέο κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς περί αδέσμευτου κράτους. Μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το 2008, η τότε φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε προσπαθήσει να βάλει τη χώρα σε πορεία ταχείας ένταξης στο NATO, όμως η Συμμαχία είχε απορρίψει το αίτημα του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here