20 οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
παραχωρούνται στην περιοχή που εκτείνεται νότια της Κρήτης μέχρι τα όρια με τη Λιβύη, ένα σε περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου ενώ τα υπόλοιπα δέκα βρίσκονται σε περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος και εκτείνονται από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, μέχρι το Κατάκολο. Aρχικά οριοθετήθηκαν τέσσερις μεγάλες περιοχές με βάση τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS ενώ για την οριστική τους κατάτμηση ελήφθησαν υπόψιν 50 παράμετροι, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Σοφία Σταματάκη, αποφεύχθηκαν οι ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί κι ο τουρισμός.
Για το ελληνικό MegaProject, όπως αποκαλείται πλέον στη διεθνή αγορά έρευνας και ανάπτυξης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο επικείμενος γύρος αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil, Chevron και Αnadarko, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil που διαθέτουν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε εξερεύνηση περιοχών σε μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο. Παρούσες ήταν και οι ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean Oil που μόλις πρόσφατα υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα κοιτάσματα Πατραϊκού Κόλπου, Ιωαννίνων και Κατάκολου και αναμένουν την κύρωσή τους από τη Βουλή, εντός των επομένων ημερών. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της διεθνούς αγοράς, τόσο λόγω των ευρημάτων σε Ισραήλ και Κύπρο, όσο και εξαιτίας του νέου γύρου παραχωρήσεων που προκήρυξε πρόσφατα η Κροατία.
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν προθεσμία 90 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Κρίσιμες επ’ αυτού θα είναι και οι αυριανές επαφές στο Λονδίνο με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στις κλειστές αυτές συναντήσεις θα συμμετέχει εκπρόσωπος από το ΥΠΕΚΑ, τη νορβηγική PGS που πραγματοποίησε τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη και ενδιαφέρεται να πουλήσει τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει και εκπρόσωπος του Γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP που αποτελεί τον σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου.
e-αμυνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
add your comment here