Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πόσο ισχυρή θα είναι η εμπλοκή της Ρωσίας στο Ιράκ;

Έως τώρα οι εξελίξεις στο Ιράκ δεν φάνηκε να απασχολούν ιδιαίτερα τη Μόσχα. Η Ρωσία, εδώ και καιρό, ασχολείται με την ουκρανική κρίση. Ο πρόεδρος Πούτιν περιορίστηκε να εκφράσει την «πλήρη υποστήριξή του» στον πρωθυπουργό Μάλικι, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.
Η κρίση στο Ιράκ, απλώς λειτούργησε στη Μόσχα ως επιβράβευση των αντιρρήσεων που είχε προβάλλει κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Πάντως οι αντιρρήσεις εκείνες είχαν εκφραστεί χαλαρά και οι Ρώσοι δεν είχαν προβάλει προσκόμματα στους Αμερικανούς, το 2003.

Την ίδια άποψη πρόβαλε η Μόσχα όταν οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους αντικαθεστωτικούς στην Συρία. Πέραν τούτου όμως, αν και σαφώς η Ρωσία προτιμά τη σταθερότητα από την αστάθεια και τον Μάλικι από το όποιο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης και παρά τα ισχυρά ρωσικά συμφέροντα στο Ιράκ – ειδικά όσον αφορά το τεράστιο κοίτασμα West Qurna 2 – η ρωσική πολιτική αντιμετώπισης της ιρακινής κρίσης δεν ήταν ξεκάθαρη.           
Παρόλα αυτά και εντελώς ξαφνικά, η Ρωσία κάνει αισθητή την παρουσία της στο Ιράκ, πουλώντας 12 μαχητικά κρούσης Su-25 στην ιρακινή Αεροπορία, με σκοπό να την ενισχύσει στις επιχειρήσεις της κατά των ισλαμιστών μαχητών.

Ο ίδιος ο Ιρακινός πρωθυπουργός είπε ότι τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν μεταβατική λύση μέχρι την απόκτηση σύγχρονων αμερικανικών μαχητικών και επιθετικών ελικοπτέρων. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση, ότι τα 12 Su-25, «με τη βοήθεια του Θεού θα καταστρέψουν τα κρησφύγετα των τρομοκρατών»…
Η πώληση των ρωσικών μαχητικών στο Ιράκ, παρόλα αυτά, συνδέεται περισσότερο με την συνέχιση της ρωσικής πολιτικής στην Συρία, παρά με εμπλοκή της στο Ιράκ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί απέφυγαν να σχολιάσουν αρνητικά τη συμφωνία πώλησης.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στις νόμιμες προσπάθειες του Ιράκ να καλύψει τις άμεσες αμυντικές του ανάγκες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Πιθανώς και οι ΗΠΑ έχουν πληροφόρηση ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει τίποτα περισσότερο στο Ιράκ, από το να πουλήσει όπλα στην ιρακινή κυβέρνηση.
Η Ρωσία έχει στραμμένη την προσοχή της στην Συρία, που την θεωρεί ενταγμένη στη δική της ζώνη επιρροής, αντίθετα με το Ιράκ, το οποίο αναγνωρίζει ως ενταγμένο στην αντίστοιχη αμερικανική. Κι αυτό γιατί η ρωσική πολιτική στη Μέση Ανατολή παραμένει κατά βάση αμυντική και έχει ως σκοπό να διασφαλίσει τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, με το μικρότερο δυνατό κόστος.




                                                                                     
                                                                                                                           Του Παντελή Καρύκα
                                                                                                                                                                      .defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here