Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, για τον αγωγό στην ΕΕ


Την ευκαιρία να θέσουν στον αρμόδιο αξιωματούχο της ΕΕ το θέμα της κατασκευής αγωγού που θα φέρνει το κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη θέλουν να έχουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και της Ελλάδας στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στις 9 Δεκεμβρίου, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-CNA, http://mignatiou.com
Όπως σημειώνεται, ο αγωγός θα μπορούσε να εξασφαλίζει στην Ευρώπη περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου. Θα πρόκειται για τον μακρύτερο αγωγό του κόσμου, καθώς θα καλύπτει έκταση 1530 χιλιομέτρων.
Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ έχει ήδη θέσει το θέμα σε υπουργική σύνοδο στη Ρώμη και είχε μια πρώτη επαφή με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς. Με τον κ. Σέφκοβιτς ελπίζεται πως θα υπάρχει αναλυτικότερη συζήτηση στις 9 του μηνός, καθώς το έργο απαιτεί κοινοτική χρηματοδότηση.
Σύμβουλος του κ. Σαλόμ λέει στην Guardian ότι με την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, «τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί» ευνοώντας την επιδίωξη των τριών χωρών σε αυτή τη συγκυρία.
Σημειώνονται πάντως και οι προειδοποιήσεις των Παλαιστινίων ότι αν δεν υπάρξει επίλυση των ευρύτερων περιφερειακών διενέξεων, τότε ο αγωγός κινδυνεύει να καταστεί μία ακόμα πηγή έντασης. Ο Υπουργός Ενέργειας της Παλαιστινιακής Αρχής Ομάρ Κετανέχ δηλώνει στην εφημερίδα ότι «ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας αρχίζει με τη σαφή οριοθέτηση όλων των τεμαχίων αερίου».
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει ότι κοιτάσματα σαν αυτό του Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ενεργειακής ασφάλειας τόσο των παραγωγών χωρών όσο και των γειτόνων τους. Το ίδιο, προσθέτει, θα ίσχυε και για την ΕΕ γενικότερα.



πηγη- www.defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add your comment here