Ουκρανία: Αποκόπτουν τους Ρωσόφωνους από τη Ρωσία…
Δύσκολα τα πράγματα για τους αυτονομιστές
Η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία προέβλεπε μια σύγκρουση χαμηλής έντασης, μεγάλης όμως διάρκειας που θα αποσταθεροποιούσε το νέο καθεστώς στην Ουκρανία. Η στρατηγική αυτή ήταν, ως τώρα, επιτυχής. Τα δεδομένα όμως φαίνονταν πλέον να αλλάζουν καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις, πιθανότητα καθοδηγούμενες έξωθεν, έχουν μεταβάλει, με τη σειρά τους, την στρατηγική τουςΣτόχος πλέον των ουκρανικών δυνάμεων δεν είναι η κατάληξη του τάδε ή του δείνα κατοικημένου τόπου που ελέγχουν οι εξεγερμένοι ρωσόφιλοι, αλλά η αποκοπή του από τη....
Ρωσία και το «σφράγισμα» των ουκρανικών συνόρων, ώστε να σταματήσει ο εφοδιασμός με πυρομαχικά των ρωσόφιλων και μοιραία να υποχρεωθούν να σταματήσουν τον αγώνα.
«Μεθοδικά πλέον αποκόπτουν τις περιοχές μας από τα σύνορα με τη Ρωσία», δήλωσε ένας εκ των ηγετών των εξεγερμένων ο Ιγκόρ Στρελκόφ, σε ρωσική εφημερίδα. Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν από Βορρά προς Νότο, καλύπτοντας καθημερινά περί τα 15 χλμ. κατά μήκος των ρώσο-ουκρανικών συνόρων.
Η κίνηση αυτή των Ουκρανών φέρνει τη Μόσχα ενώπιον σοβαρού διλήμματος, γιατί είτε θα πρέπει να υποστηρίξει τους εξεγερμένους, έτι περαιτέρω, διακινδυνεύοντας εντονότερη αντίδραση της Δύσης εναντίον της, είτε θα εγκαταλείψει στη -δεδομένη- τύχη τους τους εξεγερμένους, χάνοντας σε γόητρο, εντός κι εκτός των τειχών.
Η
Μόσχα έχει κάθε λόγο να φοβάται ότι αν ενισχύσει ανοιχτά τους
εξεγερμένους θα στρέψει εναντίον της και τους μετριοπαθέστερους των
Ευρωπαίων, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν με κρύα καρδιά, την προοπτική
σκληρότερων, εναντίον της, οικονομικών κυρώσεων. Η Ρωσία έχει βέβαια
υπέρ της το ισχυρό ‘χαρτί’ της ενέργειας, αλλά ακόμα κι αυτό δεν μπορεί
να αποτελεί πανάκεια, ενώ η υπερβολική αξιοποίησή του ενέχει
μακροπρόθεσμους κινδύνους αντιμέτρων.
Από την άλλη, η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία έχει ενώσει όλες τις έως τώρα αντίρροπες δυνάμεις, πλην ρωσόφιλων, στη χώρα,
κατά της Μόσχας, σε ένα αρραγές μέτωπο. Το γεγονός αυτό αποτελεί
παρακαταθήκη για τη μελλοντική ρωσική επιρροή στην Ουκρανία, η οποία,
όπως φαίνεται, δύσκολα θα ξαναφτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν επί διακυβέρνησης Γιανουκόβιτς.πηγη defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
add your comment here